Hírek Makó

Ifjúsági konzultációs iroda nyílik Makón

Valamivel több mint 340-e töltötték azt online konzultációs kérdőívet, amellyel a város a 18 és 31 éves makói fiatalok igényeit próbálta felmérni. Szombat délelőtt konferencia keretén belül ismertették a beérkezett válaszokat. Mint kiderült, a fiatalság a szórakozási lehetőségeket hiányolja, illetve a sportélet fellendülésének örül.

Gajáta Fanni – Makó

Az idei év nemcsak a beruházások esztendeje lesz, hanem a támogatások szempontjából a makói fiataloké is. Január elején egy konzultációs kérdőívet tölthettek ki a 18 és 31 év közötti lakosok a város honlapján. Farkas Éva Erzsébet polgármestertől megtudtuk, a felmérést több mint 340-en töltötték ki. Ennek eredményét délelőtt egy ifjúsági konferencia keretén ismertették. A polgármester hangsúlyozta, ezzel nem ért véget a kapcsolattartás az önkormányzat és a fiatalok között.

– Átmenetileg, a Csipkesoron fogunk nyitni egy konzultációs irodát márciusban, a volt Raiffeisen Bank helyén, ahová személyesen bármikor betérhetnek és elmondhatják a véleményüket. A Facebookon Makói Fiatalok csoportot indítunk, ahol online felületen írhatják meg a javaslataikat, álláspontjukat. Ezek mellett tavasszal és ősszel Ifjúsági Akadémiát szervezünk a segítségükkel. Azt szeretnénk, ha ezt ők szerveznék meg, az önkormányzat pedig támogatja őket – fogalmazott Farkas Éva Erzsébet.

Az online kérdőívekből kiderült, hogy a fiatalság a szórakozási és szabadidő eltöltés kapcsolatos lehetőségeket szeretnék bővíteni. A 14 és 18 éves korosztály számára fontosak lennének olyan helyek, ahol alkoholmentesen is tudnának programokat szervezni. Illetve olyan előadókat, koncerteket szeretnének látni, hallani, akik az ő korosztályuknak megfelelő.

A Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskolát Sipos Mihály és baráti képviselték. A 20 éves fiatal elmondta, szerinte nagyon hasznos volt ez a kérdőív, ugyanis így elmondhatták a véleményüket a városvezetésnek. Mihálytól megtudtuk, végzősként még nem tudja, mit hoz a jövő, de szeretne az iskolában maradni.

– Nekünk az iskolában szóltak, hogy kitölthetjük, illetve megkértek, hogy erre a konferenciára is jöjjek el a barátaimmal – mondta a tanuló. – Szerintem is azok hiányoznak legfőképpen a városból, amelyeket ismertettek. Bővíteni kéne a sportlehetőségeket, ugyanis jobb, ha a fiatalok sportolnak, mintha számítógépeznének.

navigate_before
navigate_next

Az ifjúsági konferenciát kerekasztal beszélgetés nyitotta meg, ahol a polgármester ismertette az őket érintő támogatásokról, illetve a kérdőív eredményéről. A konferencián Nagy Dániel, a MA-TÉR Ifjúsági Egyesület projekt koordinátora részletezte, hogy melyek az ifjúsági igényei. Emellett Horváth Zoltán, a Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola igazgatója az életpályamodellek kialakításáról, Korom István mentálhigiéniás szakember a mai fiatalokról, Szűcs Attila József és Weszely Bence Tamás a pályaválasztásról beszélt.