Makó Színes

Nem döntöttek még a Makovecz emlékmű helyéről – Ön hol látná szívesen?

Egyelőre még nem dőlt el, hogy legyen a köznyelv szerint fejetlen angyalt ábrázoló makói Makovecz emlékmű helye. A város a családdal egyeztet.

Korom András – Makó

A fejetlen angyalként közismert Makovecz emlékmű gipsz változatát még az előző városvezetés idején mutatták meg a sajtónak, majd tették közszemlére a Hagymatikum előtt. A  Makó Fejlődéséért Közalapítvány két pályázatot is kiírt annak terveire.  Az alapítvány “olyan kompozíciót látna szívesen, amely autentikus módon jeleníti meg Makovecz Imre szakmai és emberi nagyságát. Különös tekintettel építőművészetét meghatározó szellemi iránytűire, jelesül azokra a jelképekre, szimbólumokra („kettős spirál”, „életfa”) fókuszálva, amelyek átszövik az egész életművét. Alkotói oeuvre-jének meghatározója a magyar lélek szellemisége, mint ősforrás, és az ebből táplálkozó, a magyar népi építészet és az egyetemes építészet közötti kapcsolat egységének megteremtése. A folytonos útkeresés, föld és ég között.”
Az alapítvány egyébként 3 díjat hirdetett meg, a pályázat első helyezettje bruttó 1,5 millió forintot, illetve a műalkotás elkészítésének jogát kapja, a 2. helyezett 1 milliót, míg a 3. helyezett félmilliót.

Péterfy László és Madarassy István szobrászművészek-  Makovecz Imre régi barátai – győztes alkotását, mely egy 1977-ben Makovecz Imre által készített rajz alapján készült szobor 1/1-es arányú gipszmodelljét 2014. szeptember 25-én zsűrizte a Képzőművészeti Lektorátus munkatársai és az alkotók jelenlétében a Makó Fejlődéséért Közalapítvány.

A zsűrizés.

A pályázatban végső döntést a Buzás Péter polgármester, az emlékbizottság elnöke, Palotai Péter, a Makó Fejlődéséért Közalapítvány elnöke, Szabó Marianne Munkácsy-díjas iparművész, textilművész, Makovecz Imre özvegye, Makovecz Benjamin a Makona Iroda ügyvezető igazgatója, Makovecz Imre fia, Kiss-Rigó László – szeged-csanádi megyés püspök, a műalkotás támogatója, Pollok László, a BONEX Építőipari Kft. ügyvezetője, a műalkotás támogatója, Prokai Gábor művészettörténész, Csernyus Lőrinc Ybl- díjas építész, Tóth Attila művészeti író, Fritz Mihály szobrászművész, Török Péter Ybl- díjas tájépítész, a Makovecz tér tervezője, Karsai Ildikó grafikusművész és Tóth Ferenc nyugalmazott múzeumigazgatóból álló emlékbizottság egyszerű szótöbbséggel hozza meg.
A műalkotásról 2014 őszén annyi volt biztos, hogy azt egy 2 méter 80 centis sütői márványból szerették volna kifaragtatni. A szobor költségét akkor 25 millió forintra becsülték.

  A Makovecz Imre egyik vázlatfüzetében fennmaradt rajz nyomán készített angyalfigura nem nagyon nyerte meg a helybéliek tetszését, többen úgy vélték, hogy méltóbb emléket érdemelne a 12 épületével a keze nyomát a város arculatán hagyó építész.

Makovecz Imre eredeti rajza.

Az új városvezetés szándéka az, tudtuk meg a városházától, hogy a családdal történt egyeztetések eredményeként méltó helyre kerülhessen, mégpedig a folyamatban lévő építkezések során. Azt nem árulták el, hogy az uszodabővítés, vagy a könyvtárépítést és a környéke rendbetételére gondoltak, már csak azért sem, mert a végső döntés nem született meg ez ügyben.

A város korábban már Makovecz Imréről nevezte el a Hagymatikum körüli, sokaknak még mindig Marx néven emlegetett, teret.

[totalpoll id=”88270″]