Makó színes

Így született a Páger-díj

Sípos Jenő az egykori makói rádió vezetője Páger Antal 100. születésnapja alkalmából egy kiállítást szervezett Makón még 1999-ben. Évekkel később a megemlékezésből igazi kultusz született: 2002-ben elsőként Halász Judit Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, énekesnő vehette át a szakmai zsűritől az első Páger Antal-színészdíjat. Most vasárnap Eszenyi Enikő veheti át

Gajáta Fanni – Makó

Sok magyar, páratlan színész szülővárosa Makó: Berek Katalin, Szalma Tamás, Dégi István, Kocsis György és Páger Antal is a Maros-menti városban született. Azonban a Páger Antal-kultusz szinte páratlan az egész országban. A színészóriás születésének 100. évfordulóján többen összefogtak, majd egy emlékkiállítást szerveztek. Az emléknapnak hatalmas sikere volt, így a szervezők úgy gondolták, Makónak meg kell emlékeznie minden évben a színészről.

A Páger Antal-színészdíj alapötlete Varga Márta fejében fordult meg először. Hozzá csatlakozott Karsai Ildikó, Sipos Jenő, valamint a nemrégiben elhunyt Franyó Róbert, majd később megalakult a kuratórium és a szakmai zsűri. A négy alapító számára Téni bácsi nemcsak makói, hanem igazi legenda.

– Sajnos nem volt alkalmam találkozni a színészóriással, ugyanakkor gyerekkorom, fiatalságom meghatározó filmszínészházi élményeim az ő nevéhez, alakításához kapcsolódik – árulta el Karsai Ildikó grafikusművész a mai kerekasztal beszélgetésen. A grafikusművész nevéhez kapcsolódik a gyűrű ötlete.  A színészóriás nemcsak a vásznon és a színpadon bizonyított, hanem a festővásznon is. – Az interneten keresztül már találkoztam az alkotásaival és a napokban bukkantam rá egy számomra új munkájára, amely elképesztően izgalmas, kvalifikált darabot fedeztem fel.

Franyó Róbertet édesapja, Franyó János képviselte, akitől megtudtuk, fiának fontos szerepe volt a makói gimnáziumban egykor még működő Páger Antal Stúdióban. Számos eredménnyel is büszkélkedhettél. Emellett a színészdíj megalapításában is szervesen részt vett.

– Több színésztől is hallottam már, hogy alapítanak ilyen-olyan gyűrűket, de egyiknek sincs olyan értéke, mint a Páger Antal-díjnak. Óriási dolog volt, hogy egy civil kezdeményezésből indult el és ilyen kiforrott dolog lett. Azt már nem is tudom hova tenni, hogy Farkas Éva Erzsébet és az önkormányzat is felkarolta ezt a díjat – fogalmazott Franyó János.

A Páger Antal-színészdíjat 2002-ben adták át először, akkor Halász Judit vehette át. Az elmúlt 15 évben olyan színészek és színésznők kapták meg, akik számos alkotásban bizonyítottak. A kuratórium ebben az évben Eszenyi Enikőnek ítélte a díjat, aki ezt vasárnap délután veheti át a hagymaházi ünnepségen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.