Makó Sport Színes Térség

Az olimpikon elismeri a Budo Klub munkáját

Komáromi Tibor, a Magyar Birkózó Szövetség szakmai alelnöke is megtisztelte jelenlétével a makói grundbirkózó versenyt a városi sportcsarnokban.

Albert Barbara – Makó

Nagy elismerése a makói küzdősportoknak, hogy Komáromi Tibor többszörös világbajnok, olimpiai ezüstérmes és Európa-bajnok ellátogatott a grundbirkózó megmérettetésre. A birkózásnak nagy múltja van a városban, a szakemberek 1985 környékén kezdték el az iskolások összefogását, 1989-től pedig már a Makó Budo Klub szervezésében zajlottak versenyek.

– Nagyon egyszerűek a grundbirkózás szabályai, minden iskolában eltudják sajátítani a tanulók, sőt nem igényel speciális eszközöket, szőnyeget, ami megnehezítene egy-egy versenyt – tudtuk meg az egykori klasszis birkózótól.

Komáromi Tibor nyitotta meg a grundbirkózó versenyt

Komáromi Tibor a szöuli olimpián ezüstérmet szerzett. Edzőként is jó eredményeket ért el, többek közt az ő nevéhez fűződik a birkózó sport utolsó olimpiai bajnoki címe, amit Majoros István szerzett 2004-ben.

– Jó érzés kijutni az ötkarikás játékokra, örülnék, ha az itt lévő gyerekek közül is többen kijutnának. Az ilyen jellegű versenyek segítik a fiatalokat, hogy eljussanak a professzionális sport felé. Az olimpia egy nagyon komoly, profi megmérettetésnek számít, ahol olyan sportolók vesznek részt, akik életcélként tekintenek sportágukra – mesélte.

Az olimpikon hozzátette, hosszú idő óta nem szerepelt a grundbirkózás a Diáksport Szövetség programjában. 2016-tól viszont ismét előtérbe került, és szeretné, ha minél több iskola nevezne és még több gyermeket tudnánk megszólítani a jövőben.

– Minden testnevelő elsajátíthatja és oktathatja az iskolákban. Szép eredményeket lehet elérni, mint ma, ami a gyereknek és a tanárnak is egy sikerélmény. Ráadásul mindenki nagyon élvezi. Egy jó birkózónak a tehetség mellett profi mentalitással kell rendelkeznie. Egy sportolónak állandóan edzenie kell, hogy jó kondícióban legyen a mentális rész mellett. Ha valami hiányzik ezek közül, az már rányomja bélyegét az eredményre – mondta az olimpiai ezüstérmes.