Színes Térség

A 100 éves Gizi néni szereti a virágokat

A 100 éves Sánta Gizellát köszöntötte szerda délután Martonosi György polgármester és Schulcz János alpolgármester. Gizi néni 95 éves koráig még aktívan segített a kertészetben. Az ünnepelt ajándékkosarat és Orbán Viktor köszöntőlevelét kapta ajándékul.

Gajáta Fanni – Maroslele

Maroslelén ritka, hogy 90 vagy 95 éves lakost tudnak köszönteni, de még ritkább, hogy 100 esztendőset. Ma délután Sánta Gizellát köszönthették a település vezetői. Gizi néni 1917. január 25-én született Szőregen. Öten voltak testvérek, azonban ma már csak ő él. Három gyermeke született, de három unokája és négy dédunokája is van már.

– Édesanyám akkor költözött át Maroslelére, amikor megismerkedett az édesapámmal, azonban nem házasodtak össze. Sajnos, közel 50 éve hunyt el édesapám. Anyukám első férje a háborúban meghalt, de egy gyermek született a házasság alatt – mondta  Lajtár Kornélné, az ünnepelt lánya. – Édesanyám egész életében sokat dolgozott, a szüleit is ő segítette. 

Gizi néni az újszegedi kendergyárban volt szövőnő, majd a Mars téri kollégium konyháján 16 évig dolgozott. Majd 95 éves koráig a család virágkertészetében is besegített: a szegfűket bimbózta. Mivel az ünnepelt szőregi születés, közel állnak hozzá a virágok és a rózsák is.

– Tévé nézéssel, újságolvasással telik egy napja édesanyámnak. Azonban, nagyon önálló és precíz egyedül fürdik meg, ágyaz be, mosogat és mos hajat. Igaz, járókerettel jár, mivel tönkrementek a lábai. Annak idején Szőregről biciklivel járt be a kendergyárba – magyarázta az ünnepelt lánya.

Gizi néni hosszú életének a titka munka és a jó kedélyűség lehet. A 100 éves asszony a szőregi nyugdíjas klub alapító tagja volt, rengeteg szép dalokat, nótákat tud. Sokat mosolyog és mindig vidám – a sok kudarc ellenére is.