Hírek Makó Térség

Klór-dioxiddal irtják a baktériumot a pitvarosi ivóvízből

A közel 60 éves vízvezeték-hálózatban megtelepedett pseumodos baktérium jelenléte miatt klór-dioxid adagoló üzemel a nagyéri vízbázison. Megszűnt a csapvíz szaga, de az adagolót még nem fizették ki. Ebben segít a térségnek juttatott 560 milliós kormánytámogatás. A képen a nagyéri tisztító.

Korom András – Pitvaros

– Részben sikeresnek mondható a kistérség ivóvízminőség-javító program a pitvarosi mikrotérségben, ugyanis nyár közepe óta – igaz, csak itt – próbaüzemben működik – közölte portálunkkal Radó Tibor. Pitvaros polgármestere hozzátette:  Az új rendszer hálózatra bocsájtási engedéllyel bír és csak egyetlen egy hibája van. Ez pedig az, hogy a közel 60 éves csőhálózatból a pseudomonas baktériumot nem lehetett eltüntetni, így magasabb dózisban kell a fertőtlenítő szert adagolni.

– Ez a 2002-ben indított Ivóvízminőség-javító Társulás által elnyert pályázatban klórgáz adagolós rendszerben működne, de ez klórszagú ivóvizet eredményez. A szolgáltató ideiglenesen és próba jelleggel egy klór-dioxid adagolóval látta el a nagyéri üzemegységet és így már szag és egyéb érezhető hatás nélkül történik a fertőtlenítés, vagyis a víz élvezeti értéke kialakult. A gond csak az, hogy ez a berendezést nem fizették még ki. Az újabb, 560 millió forintos kormányzati ivóvízminőség javítására megítélt forrás arra irányul, hogy minden kistérségi rendszert klór-dioxid adagolóval szereljenek fel és így már minden településen bevezethetővé válik az új ivóvíz – mondta.

A nagyéri, ambrózfalvi, pitvarosi és csanádalberti polgármester egy viszonylag kemény hangvételű levele hatására a faluvezetők tavaly ősszel nem csak bejutottak a négy falut ivóvízzel ellátó nagyéri tisztítóműbe, de eredményes megbeszélést is folytattak az Alföldvíz munkatársaival és a vízminőség javítást végző szakemberekkel. A településvezetők a lakossági panaszok nyomán akkor arra kérték a szakembereket, hogy kevesebb klórral fertőtlenítsék a vizet, annak utóíze miatt, illetve helyette olyan szűrőt szereljenek be, mely folyamatosan és végérvényesen kiszűrné az ivóvízből az abban jelenlévő baktériumot.