Makó

350 millióból modernizálják a Galamb sulit

350 millió forintból teljes körű megújuláson mehet át a Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola. Elvégzik a fő- és udvari épület energetikai felújítását, korszerűsítik a fűtést, kicserélik a nyílászárókat és  kialakítják az épületfelügyeleti és energiamenedzsment rendszert.

Gajáta Fanni – Makó

2016 decemberében kezdődött meg a Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola teljes körű felújítása. Az intézmény fő célja, hogy a tanulók méltó helyen tudjanak tanulni és örömmel járjanak az az 1928-ban épült iskolába. A két ütemben zajló beruházás során energetikai felújítás is történik.

– Ebben nyílászárók cseréje, a szigetelés, a napelem-park elhelyezése, a termálvíz átvezetése és radiátorok cseréje valósul meg, a második ütemben az épület méltó visszadíszítése történik meg. Remélhetőleg, ezzel nem fejeződnek be a beruházások, ugyanis a belső területen is szeretnénk a tanulók mellékhelyiségét felújítani, aulát kialakítani, de más egyéb elképzeléseink vannak – fogalmazott Horváth Zoltán igazgató. – Körülbelül 10-15, de akár 20 millió forintot is megspórolhat az iskola a felújítások után.

A Földművelésügyi Minisztérium még tavaly áprilisban kereste meg a makói testületet, hogy a korábbi határozati döntés mellett önerőt biztosítson a Norvég Alapú pályázathoz. Az önkormányzat végül 57 millió forintot biztosított a beruházás megvalósításához, melyet Lázár János, a térség országgyűlési képviselője is támogat..

– Mind városképileg, mindig oktatási céllal, mind pedig turisztikai céllal fontos, hogy ez az épületegység megújuljon, ezért támogatja a makói önkormányzat ezt a beruházást, amely várhatóan április közepére zárul le – tette hozzá Farkas Éva Erzsébet polgármester.

– Számunkra azért fontos ez a projekt, mivel azt várjuk tőle, hogy az intézmény még inkább vonzóbbá válik. Azt nagyon jól látjuk és halljuk nap, mint nap, hogy az agrárgazdaság szakemberhiánnyal küzd. A mi feladatunk az, hogy az intézményeinkbe megpróbáljuk a fiatalokat bevonzani – mondta Román István, a Földművelésügyi Minisztérium agrár-szakképzésért felelős helyettes államtitkára. – Azt gondolom, egyrészt azzal meg lehet tenni,  hogy olyan szakmákat, képzéseket indítunk, amelyekkel jó eséllyel tudnak a fiatalok elhelyezkedni, elkezdhetik az életüket. De az is fontos, hogy küllemében is olyan intézmények fogadják a diákokat, ahová szívesen jönnek.

navigate_before
navigate_next

Román István hozzátette: 2016 őszén növekedett a beiratkozó gyerekek száma 2015-höz képest, amellett, hogy az országos tendencia mást mutat. Azonban, Makó szembemegy az országos statisztikákat.