Színes Térség

Tíz vízibivalyt vesz Pitvaros

A növényekkel mára teljesen benőtt Nádas tavat fogják megtisztítani a vízibivalyok, melyeket a közmunkaprogram részeként vásárolna a pitvarosi önkormányzat.

Korom András – Pitvaros

– A Start Munkaprogram egyik változatánál, a költségek miatt kellett versenytárgyalást tartani a tíz tervezett vízibivaly beszerzésével kapcsolatban. Ez a komplett mezőgazdasági közfoglalkoztatásnak csak egy része – árulta el portálunknak Radó Tibor. Pitvaros polgármestere hozzátette: a március 1-jével induló program keretében szándékoznak megvenni a 300 kilós nőstény állatokat, melyek részére a növényekkel benőtt kis tónál alakítanak ki területet. Itt először kiépítik a napelemes villanypásztort.

. -A mára teljesen benőtt nádastavat fogják majd megtisztítani, hiszen megeszik a nádat, a kákát, a szittyót és a mocsári füveket is, de turisztikai attrakciót is jelentenek majd. Egyelőre tíz 1 éves nőstény bivaly vásárolnánk, majd mikor nagyobbak, s a dogozók megszokják a bivalytartást. Jövőre szaporítani is szeretnénk azokat, akkor kerülne, hozzájuk egy bika is, s tervezzük, hogy később sajtot is készítenénk a tejükből – tette hozzá a polgármester.

A bivalyok igénytelenebbek a szarvasmarhánál, rideg tartást kedvelik, csak egy beállóra van szükségük. Az állatok területének kialakításánál több közmunkás is dolgozna, de a bivalytartáshoz ketten is elegendők lesznek.

– A környéken többen is foglalkoznak bivalyokkal, Mórahalmon 100-as állománnyal rendelkeznek, Ópusztaszeren is van pár darab, s egy pitvarosi származású fiatalember a Dunántúlon 90-et tart belőlük. Bőven kapunk hát szakmai tanácsot is az állatokhoz, melyek az egyik a magyar fajtákkal foglalkozó alapítványon keresztül érkeznek majd, leghamarabb április környékén a faluba – mondta Radó Tibor.