Harmadik alkalommal szerveztek Hagyományőrző Találkozót Apátfalván. Az idei programon a helyiek mellett még három térségi település néptánccsoportja mutatkozott be. A találkozón a Magyar Kultúra Napjáról és Kardos Istvánról emlékeztek meg.

Gajáta Fanni – Apátfalva

A Magyar Kultúra Napja alkalmából szervezték meg a Hagyományőrző Találkozót Apátfalván. Szekeres Ferenc polgármester kiemelte, szerencsések azok a települések, ahol léteznek még olyan csoportok és együttesek, amelyek kulturális örökségeinket megőrzik és Apátfalva ezen településekhez tartozik. Bálintné Siprikó Zsuzsanna alpolgármester hozzátette, Apátfalva a néptánccal méltó módon ünnepelhette meg a Magyar Kultúra Napját és Kardos István születésének 120. évfordulóját.

– Egy olyan emberre emlékezünk, aki kiérdemelte a Népművészet Mestere címet, aki nélkül elképzelhetetlen lett volna egy korabeli apátfalvi lakodalom, aki ének- és tánctudásával kiemelkedett közülünk. A ma fellépő csapatok az utóbbival, a tánccal kívánják leróni a tiszteletüket Pista bácsi emléke előtt – fogalmazott köszöntő beszédében Langó Csaba, a Faluház közművelődési dolgozója.

A délután folyamán fellépett a Csanádpalotai Hagyományőrző Néptánccsoport, a Kékibolya Néptánccsoport, a földeáki Szárazér Néptánccsoport, az apátfalvi Kardos István Néptánc Csoport és az Apátfalvi Hagyományőrző Csoport is. Mint mindig, a helyi kicsik hatalmas sikert arattak.

– Három éve táncolok és azért választottam ezt, mert anyukám gyerekként nép táncolt és persze Andi néni miatt is – árulta el a nyolcéves Sóki Réka. – Nagyon szeretem a táncot. Furulyázok is, de sokkal jobban kedvelem a néptáncot.

– Én azért is választottam a táncot, mert sokféle stílussal és emberrel ismerkedhetek meg. Óvodás voltam, amikor elkezdtem az egészet – vette át a szót a kilenc éves Berczán Áron. – Már felléptünk Csanádpalotán, Magyarcsanádon, Maroslelén és itthon is.

Galéria:

Földeákon két néptánccsoport van a Szárazér és a Visszér. Apátfalvára az előbbiek érkeztek. Csókási Csaba vezetőtől megtudtuk, nagyon jó kapcsolatot ápolnak a Maros-parti településsel.

– Helyi gyerekekből állunk, akik a Makói Magán Zeneiskola néptánc tagozata növendékei, így ők a művészeti iskola keretei közt táncolnak. Jelenleg 17 párral dolgozunk – mondta a vezető. – A makói kistérségben gyakran fellépünk, de német testvértelepülésünkön is jártunk már.

A találkozót remek hangulatú vacsorával zárták, ahonnan nem hiányozhatott a tánc és a zene sem.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest