Hírek Makó Térség

Ismét meghosszabbították a makói vízmű nyomozását

Április 23-ig ismét meghosszabbította a Makó Térségi Viziközmű Kft. ügyében a nyomozást a Csongrád Megyei Főügyészség. Az ügyészségi nyomozók a makói polgármester 2015-ös feljelentése miatt vizsgálódnak.

Korom András-Makó

A Csongrád Megyei Főügyészség Makó Térségi Viziközmű Kft. ügyében tett feljelentés nyomán indult nyomozás határidejét 2017. április 23. napjáig hosszabbította meg – közölte érdeklődésünkre Szanka Ferenc csoportvezető ügyész. A legutóbbi – már akkor is meghosszabbított –  határidő egyébként 23-dika volt.

 Farkas Éva Erzsébet polgármestert, 2015 májusi ülésén hatalmazta fel a képviselő-testület arra, hogy tegyen feljelentést a Makó Térségi Viziközmű Kft. ügyében, ismeretlen tettes ellen, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt.

A cég átvilágítása során ugyanis arra bukkantak, hogy a kft-nél 2011 és 2013 között túl sok jutalmat, prémiumot fizettek, és indokolatlanul szerveztek ki vállalkozásoknak bizonyos munkákat. A volt vezérigazgató korábban azt nyilatkozta, hogy mindig a tulajdonos önkormányzatok utasításai alapján működött a Makó Térségi Viziközmű Kft., nem voltak törvénytelen, indokolatlan kifizetések, a kiszervezés pedig gazdaságilag indokolt döntés volt.

Az átvilágítás során kiderült, hogy a külső cégeket a Makó Térségi Víziközmű Kft. akkori dolgozói alapították, s a munkákat a megbízójuk eszközeivel és gépeivel végezték. A nyilvánosság elő került jegyzőkönyvek szerint a vízmű vezérigazgatója béremeléséről és jutalmazásáról a tulajdonos polgármesterek döntöttek, de csupán az emelés mértékéről tudtak, annak összegéről nem. A cég maroknyi kiemelten jutalmazott dolgozójának jutalmairól pedig a vezérigazgató döntött.

A nyomozás több végeredménnyel is befejeződhet: így azzal, hogy vádemelési  javaslatot tesznek, s akkor a bíróság elé kerül az ügy. De azzal is végződhet, hogy nem tesznek vádemelési javaslatot senki ellen.

[totalpoll id=”87418″]