Galéria Makó Színes

2 mázsás disznót vágtak a makói gazdák

Már hagyománynak számít, hogy a Csanád és Térsége Gazdakör disznóvágást szervez az év első hónapjában. Ez ma sem volt másképpen: a mintegy 220 kilós jószágot Duhaj Kiss Ferenc ajánlotta fel. Hurka, kolbász és töltött káposzta is készült a disznóból.

Gajáta Fanni – Makó

Már ötödik alkalommal szerveztek disznóvágást a Csanád és Térsége Gazdakör tagjai. A szombati program családias hangulatban telt, a feleségek is besegítettek a munkába. Kádár Józseftől, a gazdakör elnökétől megtudtuk, a sertést Duhaj Kiss Ferenc ajánlotta fel, s több mint 2 mázsát nyomott a jószág.

– Hatan elmentünk a gazdatársunkhoz, ahol bátorító kezdtünk, mert kicsit féltünk a sertéstől. Megittuk a pálinkát, majd szigorúan betartva az uniós szabályokat, megszúrtuk, kivéreztettük, majd utánfutóra raktuk, hogy el tudjuk hozni a székházunkba – mesélte az elnök. A pörzsölés után nekiláthattak a munkának. – Úgy gondolom, a gazdatársaim közül bárki tanácsot tud adni, hogyan is kell finom hurkát és kolbászt készíteni.

Batik Vilmos is kivette a munkából a részét, azonban a családi titkokat nem osztotta meg. A gazda az alapítás óta tagja a körnek, s mint elmondta, a jó hangulat miatt szereti a csapatot.

– Most először veszek részt a disznóvágáson, ugyanis idáig nem volt időm részt venni. Mi marhával foglalkozunk, illetve mostanság már fokhagymát termelek – mondta a gazda. – Ez egy picit modern disznóvágás, ugyanis régen az emberek hónapokra előre dolgoztak. Mi nem csinálunk májast és sajtot.

A jó hangulatú disznóvágáson Kovács Sándor képviselő is részt vett. Mint elmondta, azért fogadta el a meghívást, mivel felmenői között voltak hentesek, így segíteni is tudott.

– A régi világban apámnak rengeteget segítettünk. Egyszer történt az, hogy édesanyám kiadta, hogy délre legyen kész a hurka, kolbász. El lehet képzelni, mennyire kellett sietni. Apám úgy gondolta, az abálást kihagyja a műveletből. Miután kész lett és anyám megkóstolta, csak annyit mondott: finom ez, de az abálást nem kellett volna kihagyni! Na, az én családom ennyire értett a disznóságokhoz – mondta a képviselő.

navigate_before
navigate_next