A Magyar Kultúra Napja alkalmából érkezett a városba Sonkodi Rita festőművész kiállítása a József Attila Városi Múzeumba. A tárlaton híres külföldi és magyar homlokzatok, épületek kaptak helyet.

Gajáta Fanni – Makó

Sonkodi Rita festőművész számára fontos helyszín Makó, ugyanis gyerekként sok időt töltött nagyszüleinél a városban. Azonban legkedvesebb emlékeit nem vetette festővászonra, csak a tárgyakat – mint például egy kilincset, bejárati kaput vagy éppen a nagymamája régi babáját, Kati babát.

– Érdekes, de nem szoktam családi dolgokat festeni, egyedül a lányaimat festettem le, még egészen piciként. Az első ruháikat, kalapjaikat és cipőjüket örökítettem meg. Személyeket nem szoktam, ugyanis azt mondják, amikor élő személyek vannak az ember szívében, kevésbé festi le őket – fogalmazott a festőművész.

A festőművész régebben nőket, embereket, régi tárgyakat és érzelmeket alkotott, azonban mostanság katedrálisokat, kastélyokat, homlokzatokat fest. Elmondta, a nyugatosok világát és az irodalmat nagyon kedveli, sok éven keresztül az írók tárgyait vetette a vászonra, de egyszer lefestette a Nyugat magazin rögtönzött szerkesztőségét, a New York Kávéház épületét. Ekkor tudta, a következő témája a híres homlokzatok lesznek. Nemcsak magyar, hanem külföldi építmények is megörökített már, köztük angol, francia és olasz katedrálisokat, épületetek.

– Kedvencem a King’s College, amely Cambridge-ben található meg. A világ egyik legszebb kultikus homlokzattal, leegyező boltozattal megálmodott, megépített gyönyörű templom, ahol a King’s diákok a év első napján, szemeszterkezdéskor miséznek – árulta el favoritját Sonkodi Rita. Az angol építmény mellett a Turai Kastély is nagy kedvence. – Cambridge egyik másik világ, mintha megállt volna az idő, a hagyományok megmaradtak. Imádom azokat a nemzeteket, akiknél a mai napig élnek a tradíciók.

A festőművész első makói kiállítása közel 16 évvel ezelőtt nyílt meg a múzeumban. Ezt követően a Városháza Galériában is volt egy grafikai tárlata. Legújabb, Fertődtől a Loire-ig című kiállítása a Kultúra Napja alkalmával került Makóra. A megnyitón közreműködött Farkas Éva Erzsébet polgármester is, aki kiemelte, nagyszerű dolog, hogy egy ilyen jeles alkalommal érkezett a városba ez a tárlat.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest