Makó színes

Képmeditációval is imádkoztak a keresztények egységéért

Rendhagyóan folytatódtak az ökumenikus imahét programjai Makón. A Szent István Király templomban tartott pénteki alkalmon igehirdetés helyett képmeditációval, énekléssel és sok csendet tartva imádkoztak a hívek a keresztények egységéért. Az eseménysorozat holnap az evangélikusoknál zárul.

Szabó Anita – Makó

Az ökumenikus nemzeti imahétnek több mint száz éves története van. Szerte a világon január 18-a és 25-e között a keresztény egyházak közösen imádkoznak a Krisztus-hívők egységéért úgy, hogy minden nap más-más templomban találkoznak. Nem volt ez másként a héten Makón sem, ahol esténként a hívek eddig görögkatolikus, református és római katolikus prédikációkat hallgathattak. Pénteken Pálfai Zoltán atya rendhagyó imaalkalmat szervezett a belvárosi Szent István Király templomban.

– Ma Jézus lesz az igehirdető. Az Ő szavát a csendben hallhatjuk meg leginkább, ezért sok befelé forduló, elmélkedő pillanat lesz. A szöveges imádságok mellett képmeditáció segíti majd az elmélyülést, de természetesen énekelni is fogunk közösen – tudtuk meg a plébánostól, aki szerint nagyon fontos, hogy tudatosan keressük az elcsendesedés lehetőségét rohanó világunkban. A hét programjai is egyrészt ezt biztosították, másrészt a felekezetek, plébániai közösségek kapcsolatának erősítését.

navigate_before
navigate_next

– Szerencsére van egy összetartó csoport mindenütt, ők ellátogatnak szinte minden helyszínre és fontosnak tartják az egység ügyét. Viszont nagyon nehéz megszólítani tágabb körben az embereket, ezen még kell munkálkodnunk – avatott be a jövő célkitűzéseibe Pálfai atya, aki házigazdaként híveivel együtt szeretetvendégséggel is készült az alkalomra. Nyúl Patrícia M. Fidelis nővér valamennyi esten részt vett és pozitív tapasztalatait osztotta meg a kezdeményezéssel kapcsolatban: – Mindegyik helynek sajátos, bensőséges hangulata volt. Ezt egy nagyszerű lehetőségnek tartom más közösségek tagjainak megismerésére és a jó beszélgetésekre.

Az idei esztendő ökumenikus imahete január 21-én, szombaton este, az evangélikus templomban zárul.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.