Makó Térség

560 millióval futnak neki ismét a vízminőség javításnak

Bár 2015-ben egyszer már véget ért, most újra nekirugaszkodnak a makói térség ivóvízminőség javításának.a szakemberek. 559 millió 500 ezer forintot kapott a kormánytól az év végén a Makó és Térsége Ívóízminőség-javító Társulás, így 17 településen javulhat a csapvíz minősége. Az újabb támogatást az előre nem látható problémák miatt adták.

Korom András – Makó és térsége

Bár 2015 decemberében már lezárult a makói térség kerekítve 3,8 milliárdba került ivóvízjavító programja, ám a végeredmény, azaz az ivóvíz mégsem felel meg az uniós előírásoknak. Az előre nem látható problémák miatt, mos újra nekirugaszkodnak a szakemberek a helyzet megoldásának. A projekt eredményeként 17 településén 8 vízkezelési technológia létesült a hozzá kapcsolódó műtárgyakkal, közel 52 kilométernyi új vezetéket építettek és több mint 20 kilométer vezetéket rekonstruáltak. Öt víztorony épült, és beszereztek több, a gazdaságos üzemeltetést segítő eszközt is.

További fejlesztési munkák eredményeképp új terület vízellátása, meglévő kutak felújítása, vízbázis helyettesítés, a fertőtlenítés hatékonyságának növelése és további hálózatrekonstrukció valósul meg. A szakaszolt projekt befejezése 2019. elejére várható.

A makói térségben az eredeti ivóvízminőség javító program még 2014 szeptember 29-én kezdődött meg hivatalosan, mégpedig Európai uniós és kormányzati támogatással 3,8 milliárd forintos összköltséggel. A szeptember 29-i a makói víztoronynál elhelyezett alapkőletételkor Buzás Péter a város akkori polgármestere elmondta, a költségekből 3,2 milliárd forintot uniós és hazai pályázati támogatás fedez. A fejlesztéshez a Belügyminisztérium önerőalapja mintegy 600 millió forintos támogatást nyújt, így a térségben élőknek nem jelent anyagi terhet a beruházás. A kivitelezésre kiírt pályázatot egyedüli indulóként a Keviép Kft. és az A-HÍD Zrt. alkotta konzorcium nyerte el – közölte.

Miklóssy Ferenc, a Keviép Kft. ügyvezetője akkor közölte, a munkák már áprilisban elindulhattak volna, de az engedélyezési eljárások csúszása miatt a kezdés őszre tolódott. Ennek ellenére az építési munkák jelentős részét még idén szeretnék elvégezni.
A szakember hangsúlyozta, a fejlesztés nem csak az ivóvíz minőségét javítja, de legalább negyedszázadra biztosítja a térség megfelelő vízellátásához szükséges technikai feltételeket is. A beruházás során napi 15 ezer 480 köbméter – az uniós előírásoknak megfelelő vas, mangán, ammónium és arzén szintű – tisztított víz kibocsátására alkalmas technológiát alakítanak ki a térségben.
Ennek érdekében három új kutat fúrnak, nyolc új, megfelelő tisztítóberendezésekkel ellátott kezelőépületet alakítanak ki, 52 kilométer új vízvezetéket fektetnek le, ahol az szükséges az azbesztet is tartalmazó csöveket korszerű műanyag vezetékekre cserélik, megtisztítják a hálózatot és mintegy 2 ezer köbméterrel bővítik a víztározó-kapacitást.

Hogy a program nem volt sikeres, azt is mutatja, hogy nem csak a környező kistelepülésen élők, de a makóiak is panaszkodtak arra, hogy ihatatlan ízű, zavaros, szagos vagy gusztustalan állagú a csapokból folyó víz.

A panaszok nyomán a szolgáltató és szerződéses partnere számos lépést tett. A mostani kormányzati támogatásból zajló program az ígéretek szerint jövőre azzal az eredménnyel fejeződik be, hogy nem csak teljesen megszűnnek a panaszok, de az uniós szabványnak is megfelel majd az ivóvíz minősége. A fejlesztés 17 településen 48 ezer embert érint.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.