Belföld Hírek

Egész télre elég gázunk van

Megvédik a briteknél dolgozó magyarokat, 540 millió forintos rendkívüli segítséget kaptak a hajléktalanellátást végző szervezetek – mondta a mai kormányinfón Lázár János. A sorkötelezettségről is szót ejtett.

MH összeállítás

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, minden önkormányzatnak és civil szervezetnek segítséget szeretnének nyújtani, aki hajléktalannak segít. Az utóbbiakat arra kérte, a következő hideg napokban menjenek hajléktalan szállóra.

– A kormány 9600 hajléktalan ellátó helyét 1500-zal növelték. 540 millió forintos rendkívüli segítséget kapnak a hajléktalanellátást végző szervezetek – tette hozzá. Elmondta: a korábbi évekhez képest jelentős földgáz áll az ország rendelkezésére. Az oroszoktól visszavásárolták a MOL jelentős részét.

– A bevándorlással kapcsolatos legfontosabb teendőnk, ha Törökországból bevándorlási hullám indul el, Magyarországnak késznek és képesnek kell lennie, hogy megvédje az ország és az unió határait. Az elmúlt hetekben 538 határvadász tett esküt arra, hogy megvédi az országot. A 3000-res keret feltöltése folyik. A biztonsági határzárral, a rendőrség és a honvédség élő erőivel, illetve a jogi védelmi rendszerrel lehet megvédeni a határt. Az idegenrendészeti őrizet visszaállításáról február elején dönt a kormány. Erre a kockázatos biztonsági helyet miatt van szükség. Az a jó, ha az illegális bevándorlók kérelme jogerős elbírásáig nem mozoghatnak szabadon az országban, a határon kell maradniuk. Eddig ugyanis sokan nem várták meg a kérelmük elbírálását – mondta.

Lázár János arról is beszélt, hogy a brexit miatt megszeretnék védeni azokat a magyarokat, akik Nagy-Britanniában dolgoznak. Közölte: Magyarország régen mondja, hogy Európának önálló védelmi képességgel kell rendelkeznie. A britek kiválása jelentősen csökkenti az unió védelmi képességeit. Magyarország kész olyan javaslatokat támogatni, melyek hozzájárulnak Európa védelmi képességeinek javulásához. Mindezek ellenére nem lesz kötelező sorkötelezettség.

Lázár János, bejelentette, hogy a mai nap feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen az Európai Csalásellenes Hivatal (OLAF) a Budapest 4-es Metró Projekt végrehajtásával kapcsolatban lefolytatott eljárása alapján.

Az eljárás során az OLAF megállapította, hogy kiemelkedő súlyú szabálytalanságok és hibák valósultak meg. Az OLAF jelentése alapján a Budapest 4-es Metró Projekt kapcsán többszörösen felmerül az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértésének, a hűtlen kezelésnek, a csalásnak, a jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének, a közbeszerzési és koncessziós eljárásban történt versenyt korlátozó megállapodásnak, a vesztegetésnek, a sikkasztásnak, az adócsalásnak, a befolyással üzérkedésnek, a számvitel rendjének megsértésének, valamint a  köz- és magánokirat hamisításnak a gyanúja. A vizsgálat szerint a projekt során megvalósított szabálytalanságok becsült pénzügyi összhatása mintegy 167 milliárd forint.