Hírek Térség

Próbaidőt kaptak az óriásplakát rongálók

1 év próbaidőre bocsátotta a bíróság azt a két személyt, aki  7, a bevándorlással kapcsolatos óriásplakátot öntöttek le festékkel. Kép: helsinkifigyelo.blog.hu

A Szegedi Járásbíróság nem jogerősen bűnösnek mondta ki Sz. B. Z. elsőrendű és K. M. Z. másodrendű vádlottakat társtettesként elkövetett rongálás vétségében, ezért a vádlottakat egyezően 1 évi próbaidőre próbára bocsátotta.

A fenti ítélet tényállásának lényege szerint a vádlottak 2015. júniusában megbeszélték, hogy a sértett kft. által Szegeden kihelyezett „Nemzeti Konzultáció a bevándorlásról és a terrorizmusról” szóló óriásplakátjait megrongálják oly módon, hogy azokat lefestik. A vádlottak közösen, az előzetes megbeszélésüknek megfelelően 2015. június 10-én Szegeden, összesen hét darab, betonkerítésnél és kerítésnél elhelyezett „Nemzeti Konzultáció a bevándorlásról és a terrorizmusról” szóló óriásplakátot rongáltak meg oly módon, hogy azokat különböző színű festékekkel leöntötték, így azok részben vagy teljesen olvashatatlanná váltak, valamint a plakátok egy részére nagy betűkkel a „SZÉGYEN!”, illetve „SZEGED NEM KÉRI!”, „SZEGED NEM ILYEN” szövegeket festettek.

A vádlottak cselekménye következtében a sértettnek összesen a hét darab plakát vonatkozásában 137 ezer 655 forint kára keletkezett.

A bíróság ítéletét az ügyész mindkét vádlott vonatkozásában, valamint az I.r. vádlott tudomásul vette, míg I. és II. r. vádlottak meghatalmazott védői és a II.r. vádlott elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés érdekében jelentettek be fellebbezést, így az elsőfokú bíróság ítélete nem emelkedett jogerőre – közölte a Szegedi Törvényszék.