Blog Vélemény

Hideg van

Hideg van. Ezt nem csak onnan tudjuk, hogy a média azt harsogja, hogy megdőlt a több évtizedes hidegrekord. A saját bőrünkön is érezzük. Abban a pillanatban, ahogy szabad levegőre lépünk, egyből megérint minket a hideg.

Főleg, hogy ha még erős, viharos erejű szél is társul hozzá, olyan, mintha egy dörzspapírral csiszolnák az arcunkat. Fázunk. Didergünk. Ahogy egy kedves ismerősöm fogalmazott, ilyenkor csak egyetlen dologra tudunk koncentrálni, a túlélésre. Szemünk előtt az lebeg, hogy túléljük a hideget, lehetőleg ne fázzunk meg, egészségesek maradjunk. Túléljük a hideget, és a meleget várjuk.

Aki közlekedik, azokra ez a túlélés még inkább vonatkozik, hiszen a közlekedés egy sok ismeretlenes egyenlet, ahol bármelyik pillanatban bármi megtörténhet. Egy igazán fagyos reggelen beülni a hideg autóba, minden szabad agykapacitásunkat az foglalja le, hogy mikor lesz már meleg a kocsiban, mikor látunk majd ki az ablakon. És a többi ismeretlen, a csúszós út, a további autók, a biciklisek, a rossz látási viszonyok, mellékessé válhat. Pedig attól, hogy hideg van, inkább még több odafigyelésre lenne szükség.

De akkor mégis milyen előnye van a hidegnek? Sokat hangoztatják, hogy elpusztulnak a vírusok és a bacilusok, erősödik az immunrendszer (akkor mégis miért leszünk betegek?), kitisztul a levegő, és a természetnek is szüksége van a hidegre. De ezek mellett ilyenkor lehetőség van arra is, hogy a jó meleg lakásban egy bögre tea vagy forralt bor társaságában elkezdjünk selejtezni, hiszen már rövid idő alatt is annyi nem használt ruha, felesleges papír és irat, egyéb kacat gyűlik össze, hogy már egyébként sem férünk tőlük. A fenti forró italok valamelyikével egy jó könyvet olvasni, amellyel a hideg elől jó messzire „menekülhetünk”. Valamint milyen jó ilyenkor a kandalló (vagy más fűtőtest) körül összejönni, és a családunk tagjaival vagy a barátokkal egy jó beszélgetni, és a világ eddig meg nem oldott rejtélyeit megoldani.

Használjuk ki a hideg áldásos előnyeit is!