Makó színes

Beatmisét is komponáló makói papra emlékeztek

Koszorúzással, munkásságát méltató előadásokkal és engesztelő szentmisével emlékeztek ma Antal József atyára Makón. A szervita kápolna volt templomigazgatója halálának 20. évfordulójára rendezett alkalmon egykori hívek, barátok és tisztelők gyűltek össze.

Szabó Anita – Makó

Makó egyházi életének meghatározó és sokoldalú személyisége volt Antal József atya, akit 1963-ban szenteltek pappá. Negyed évszázadon keresztül a Csanád vezér téri szervita kápolnában szolgálta az ökumené ügyét a városban és a kistérségben. Ezalatt igazi szellemi központot alakított ki, hangversenyeknek adott helyet, beindította a cserkészetet, imaórákat és teológiai beszélgetéseket szervezett. Beatmisét komponált és nyomtatásban jelentek meg versei, szerzeményei, amelyek közül azonban több még mindig kiadásra vár.

Halálának 20. évfordulóján a belvárosi Szent István Király Plébánia, a Fájdalmas Szűzanya Templomigazgatóság és a Szirbik Miklós Egyesület közösen emlékezett a kiváló zenetudós, zeneszerző, költő egyéniségre. A tisztelgés a Kálvária utcai katolikus temetőben kezdődött, ahol koszorút helyeztek el a papi parcellában található nyughelyénél, majd egykori működése színhelyén folytatódott.

navigate_before
navigate_next

A szervita kápolnában Pálfai Zoltán plébános köszöntője után előadásokon keresztül méltatták munkásságát. Barna Gábor professzor a nagy műveltségű lelkipásztor és a tudományos igényű kutató alakját emelte ki. – Antal József egy használható népénekes könyv összeállításán fáradozott, precíz dallam- és szövegmutatóval. Ennek kiadása mindenképpen fontos lenne a jövőben – mutatott rá, majd az atya lelki gazdagságára utalva hangsúlyozta: – Bár küzdelmes, vívódásokkal teli élete volt, de mindig tudott Istenbe kapaszkodni.

Jámborné Balog Tünde író-művésztanár a néhai templomigazgató szellemének, tudásának kiragyogásáról beszélt. – Egy nagyszerű képességekkel megáldott, hitéért küzdő papot és embert ismertem meg benne. Logikus érveléssel felépített prédikációi úgy emelkedtek magasságokba, hogy azok mindenki számára érthetőek maradtak – mondta.

Az ünnepi délután engesztelő szentmisével zárult, amelyet Gyulay Endre nyugalmazott megyéspüspök mutatott be, aki Antal atya gyászszertartását is celebrálta 1997. január 9-én.

A mai, jubileumi alkalmon egykori hívek, hittanosok is részt vettek, akik több történetet idéztek fel Antal Józseffel kapcsolatban. Mészáros Ildikó, a cserkésztábor szabadtéri szentmiséjének élményét, míg Borsosné Majoros Melinda a foglalkozások utáni elmaradhatatlan habos kakaóra és jó beszélgetésekre gondolt vissza.

A megemlékezés során Antal József verseiből és zenedarabjaiból is idéztek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.