Makó Térség

Több mint 2300 vízóra fagyott el

Az egy hetes nagy hideg miatt több mint 2300 vízóra fagyott el az ALFÖLDVÍZ Zrt. szolgáltatási területén, Békés és Csongrád megyékben, valamint Bács-Kiskun megye kiskunmajsai járásában. A víziközmű-szolgáltatónál a vízmérőcsere díja 15 ezer 600 forint, melyet utólag számláznak ki a fogyasztóknak.

A szolgáltató működési területén 237 ezer bekötés található, ezek közül összesen 2320 esetben jelentettek a fogyasztók fagyáskárt. A bejelentések nagyjából fele Békés, fele Csongrád megyéből érkezett.

A korábbi években, amikor az extrém hideg elkerülte Magyarországot, akkor egy téli szezonban mindössze néhány száz vízóra elfagyásával találkoztak az ALFÖLDVÍZ szakemberei. Az elmúlt héten a nagy hideg és a szél együttesen okozta a problémát, a fő gondot az okozta, hogy a vízmérő aknák nem zárnak megfelelően, a fedlap nyílásain befúj a szél, ami lehűti az aknában a levegőt, így a vízmérőben álló víz is megfagy.

Elfagyott vízóra cseréje. Melegíteni kell a szerelés előtt. Fotó: Alföldvíz

Az elfagyás ellen még most sem késő védekezni, leginkább úgy érdemes megóvni, hogy a fogyasztók valamilyen hőszigetelő anyaggal letakarják a vízóraakna tetejét; illetve megoldás lehet a nem használt ingatlanokban egy alacsony hőfokú temperáló fűtés beállítása is.

A meteorológiai szolgálat péntektől néhány napig enyhülést jelez. Az ALFÖLDVÍZ tapasztalata szerint az olvadás során közel annyi elfagyás okozta káreset jelentkezik, mint a tartósan hideg időben. Ugyanis a hétvégi házak, nyaralók, nem használt ingatlanokban még nincs vízfogyasztás, így sokan csak később fogják észrevenni, hogy baj van. Ezért a szolgáltató felhívja az érintett fogyasztók figyelmét arra, hogy az elkövetkező napokban ellenőrizzék le ezen ingatlanokat, hogy nem szenvedtek-e károkat a fagyos időben. Ugyanis az elfagyott vízmérő, vízvezeték miatt sérülhet az ingatlan, továbbá az elfolyt  vízmennyiség is komoly kiadásokat jelent a tulajdonosoknak – közölte az Alföldvíz.

One Response

  1. Köztudott, hogy télen hidegek szoktak lenni. Akkor miért a megrendelő a hibás az elfagyott vízóráért,?A szolgáltató emberei miért nem tesznek semmit a fagyveszély megakadályozására? Minden gond nélkül beszerelik az új vízórát ugyanoda, mindenféle védelem nélkül. A vízóra a szolgáltató tulajdona, tehát nem csak a megrendelőnek, hanem a szolgáltató beosztottjainak is kötelessége lenne megvédeni a mérőt. Arról megint nem a megrendelő tehet, hogy leolvasáskor még azt a mérőt is kicsomagolja a leolvasó, amelyet a megrendelő saját költségén és saját szabadidejében betakart. Fizetek egy szolgáltatásért, nem is keveset és akkor még én vagyok a felelős az általuk el nem végzett munkáért? Ezt milyen törvény írja elő?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.