Blog Vélemény

Önnek mi az álma?

Minden embernek vannak álmai az életben, a legkisebbektől a legnagyobbakig. Az álmok végigkísérik az életünket, ha egy-egy valóra válik, mindig újabb célokat tűzünk ki.

Ahogy mondani szoktuk, álmodni mindenkinek szabad, a legfiatalabbaktól a legidősebbekig. Kiskorunkban a játszás körül forgott a világunk. Egyre nőttünk és kezdtük megtapasztalni az „élet hab nélküli oldalát”. A felhőtlen gyerekkori emlékek és a tárgyi dolgok mellett megtapasztaltuk az első szerelmet is, ami boldogított bennünket vagy kudarccal végződött. A lényeg, hogy túl fiatalok voltunk még a románchoz. Az általános iskolában igyekeztünk minél jobban teljesíteni, de akadtak osztálytársak, akik hanyagolták a tanulást. Megfordult a fejünkben, bárcsak összejönne a jobb jegy vagy a kitűnő bizonyítvány, sőt akadt, aki csak arra gondolt, hogy sikeresen fejezze be az évet és a nyolc osztályt. Bizonytalanok voltunk a jövőnket illetően, milyen területen állnánk meg a helyünket. Valami felkapott szakma kellene, de igazából teljesen másban vagyunk tehetségesek, így azt kellene választani, mert kitartással talán siker kíséri az utunkat. A középiskola előtt ez a kettősség kavargott bennünk, egy általános gimnáziumot vagy inkább egy szakmát válasszunk? Csak a későbbiekben derül ki, hogy jól vagy rosszul döntöttünk a jövőnket illetően.

A következő tanév elején új lehetőségek mutatkoznak, és új kihívásokkal kell szembenéznünk. Kiderül, hogy nem épp így képzeltük el, nem érezzük jól magunkat és nem találjuk a helyünket az újdonsült iskolapadban. Mégis, ha elkezdtük be kell fejeznünk, mert legalább lesz egy szakma a kezünkben, amivel kaphatunk munkát. Rájövünk, hogy szívesen tanulnánk tovább, de akkor nagyon bele kell húznunk az érettségibe, hogy meglegyenek pontszámaink. Gyúrunk az írásbelire, a szóbelire, sőt még egy nyelvvizsga is szükséges. Sok társunknak nem sikerült, ahogy szerették volna és feladják a harcot, megalkusznak a helyzetükkel. Sokan lediplomáznak, de nem kapnak állást. Rengetegen a felsőoktatásban csalódnak, és csupán akkor jönnek rá, hogy nem ezt a területet képzelték el maguknak. Közben döbbenünk rá, hogy miben vagyunk igazán jók és elszánjuk magunkat, hogy ki szeretnénk tűnni a szürke hétköznapokból. Elképzeljük a jövőnket, elkezdünk dolgozni nap, mint nap keményen, hogy sikerüljenek terveink. Egy idő után elérkeznek életünk következő állomásai: házasság, gyerek, unoka és folytatódik a sor tovább.

A legnagyobb hiba, ha halogatjuk a dolgokat, cselekedni kell, hiszen csak egyszer adódnak lehetőségek az életben! Úgy állítsuk fel álmainkat, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk értük és a lehető legtöbbet hozzuk ki magunkból! Ha hiszünk valamiben, hogy képesek vagyunk véghez vinni, akkor merjünk nagyot álmodni, mert csak egyszer élünk!