Hírek Térség

Energiatakarékos lámpatestet kapnak a pitvarosiak

De csak azok, akinek nincs szemétdíj elmaradásuk. Annak a háztartásnak, amelynek van, negyedéves díjat átvállal a helyi önkormányzat. Nyomós oka van rá.

Korom András – Pitvaros

A pitvarosi képviselő-testülete egyik decemberi döntésével minden lakott (igazoltan és lakcím bejelentéssel) ingatlan lakója részére biztosít egy 3731 forint értékű ajándékot. Azon ingatlanok esetén, ahol igazolt hulladékszállítási díjelmaradás volt, ott a negyedéves díj kifizetéséről gondoskodtak. Akiknek nem volt tartozásuk, azok egy ugyanilyen értékű, 2 év garanciás, LED-es mennyezeti világítást adnak ajándékba. A lámpatest csupán 12 wattot fogyaszt, mégis jelentős fényerőt ad, és így hosszútávon jelentős megtakarítást érhet el a használója.
Az önkormányzat indokolt esetben segít a lámpatestek felszerelésében is, ha azt jelzik számukra. Ez akár több hetet is igénybe vehet, míg mindenkihez eljutnak.

A lámpatesteket egyelőre a községházán lehet átvenni, de a tűzifa kihordásának befejezését követően ezeket is házhoz viszik.

A 12 wattos LED-es lámpa fényesebben világít, mint egy 60 wattos hagyományos izzó.

– 45 olyan pitvarosi ingatlantulajdonos van, akik mintegy 10 éven át öszesen 70-80 ezer forintos szemétdíj tartozást halmoztak fel, azaz tudatosan nem fizettek a hulladékszállításért. A szolgáltató ezeket a tartozásokat már kiadta behajtásra. Mi többször is tárgyaltunk ez ügyben a szolgáltatóval, végül arra a megoldásra jutottunk, hogy ha az önkormányzat kifizeti legalább a negyedéves 3741 forintos tartozásokat, akkor ugyan a végrehajtási listáról ezek az ingatlanok nem kerülnek le, de azokat a végére sorolják – mondta portálunknak Radó Tibor. A község polgármestere elárulta, hogy a testület úgy döntött, hogy a szociális támogatások fel nem használt összegét fordítják erre a célra, s hogy ne tegyenek különbséget az adósok és a rendesen fizetők között, az utóbbiak kapják a LED-es mennyezeti világításokat. Az adósok így némileg fellélegezhetnek, a világítást kapók pedig takarékoskodhatnak.

.- Minderről azonban csak azután döntöttünk, hogy a szociális keretből minden 70 év feletti és 18 év alatti családtaggal rendelkező család kapott egy-egy 5000 forintos vásárlási utalványt – tette hozzá a polgármester.

One Response

  1. Így kellene Makón is, vagy mindenkinek vagy senkinek. Itt csak a nyugdíjasoknak jár akció, többi meg csak fizessen…

Comments are closed.