Makó Színes

Kalandos életéről mesélt Nádasdy grófnő Makón

Gróf Nádasdy Borbála írónő könyveiről és fordulatokban gazdag életéről mesélt a makói könyvtárban.

Albert Barbara – Makó

Nádasdy Borbála grófnő 58 év után költözött haza szülőföldjére. Nagyon fiatalon, 1956 után emigrálásra kényszerült, Ausztriában és Franciaországban élt. Kalandos útja során foglalkozott többek közt színészettel, sőt balett pedagógusként és fotómodellként is kipróbálta magát.

Mészáros Géza festőművész biztatására kezdtem el az első könyvemet és Cseh Tamás segítségével leltem kiadóra. Előtte már írtam naplót, feljegyzéseket, cikkeket, hosszabb és rövidebb esszéket. Párizsban sétáltunk barátaimmal, amikor mesélni kezdtem a történeteimet. Felvetették, ha papírra vetném, akkor talán a sorsom sok embernek reményt adna Magyarországon. Elkezdtem feleleveníteni a múltat és három év alatt megszületett a trilógiám: Zagolni szabad?, A szabadság zaga és Maradni zabad! – mondta a grófnő.

Érdekesség, hogy az írónő három kötetének sz betűvel kezdődő szavaiból hiányzik az s. Ez csupán egyik elszólásából és gyerekkori pöszeségéből ered. A trilógiát még két könyv, az Ízes élet és az Úton-útfélen követte.

– Az Ízes élet nem szakácskönyv, hanem inkább úti beszámoló anekdotákkal fűszerezve. Franciaországban nagyon ízletesek a halételek és a tenger gyümölcsei, a különféle pástétomok, illetve marhahúsok. Imádjuk a magyar ízeket a családommal, sűrűn készítek lecsót, paprikást nokedlivel, valamint töltött káposztát – mesélte Nádasdy Borbála.

A grófnő építész férjével közösen határozta el, miután nyugdíjba vonulnak,  Magyarországra költöznek. Sokat járt haza előadásokra, sőt így több időt tölthet a családjával.

– A francia férjem is nagyon szeretett itt élni és jól érezte magát hazánkban. Tavaly sajnos elhunyt, de kötelességemnek érzem, hogy folytassam az írói pályámat, mert rendkívül támogatott ebben. Tervezek egy újabb kötetet, viszont a címét még nem árulhatom el. Az asszonyok életét, sorsát igyekszem felvázolni a tapasztalataimmal együtt – mesélte az arisztokrata származású írónő.