Belföld Hírek

Ideiglenes megoldás a közfoglalkoztatás

Március 31-ig megszűnik a letelepedési kötvény, visszaállítják az idegenrendészeti őrizetet, s Soros György is sokszor beszélt arról, hogy ő a kormány igazi ellenzéke – hangzott el a mai kormányinfón. Lázár János Putyin közelgő látogatásának okairól is beszélt.

MH összeállítás

– Biztosított az ország energiaellátása a téli hideg időre, az összes kapacitást ki tudjuk szolgálni – mondta a mai kormányinfón Lázár János. A miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette, még az idei tél előtt 13 százalékkal növelték a tárolt gáz menyiségét és áram is elegendő van. Megköszönte a hideg időjárásban megmutatkozó összefogást is.

. – Az idén várhatóan súlyosbodó az országra nehezedő migrációs hullám miatt a kormány úgy döntött, vissza kell állítani az idegenrendészeti őrizetet, várhatóan a magyar határnál. Azaz a menekültkérelem elbírálásáig senki sem mozoghat szabadon az országban. Ha a kérelmet elutasítják, a bírósági döntésig sem hagyhatják el a tranzitzónát- tette hozzá.

Közölte: a magyar álláspont világos, s egyezik a V4-gyekével: meg kell védeni az európai határt, ellenőrizetlenül senkit sem szabad beengedni. Azokat a migránsokat, akik már az unióban vannak, össze kell gyűjteni, s ki kell vinni az unióból. Magyarország álláspontja abban is változatlan, hogy elutasítja a kötelező betelepítési kvótát.

Elmondta, a kormány ismét szigorít a közbeszerzéseken, miután sokszor merültek föl többletköltségek.15 százalékos eltérésig a minisztérium dönt a pótlásról,15-30 százalék között a miniszter vizsgálja meg szakértővel, 30 %-nál nagyobb költségnövekedést pedig nem lehet majd érvényesíteni.

MTI Fotó Máthé Zoltán

Az uniós támogatásoknál az a cél, hogy 2017-ben legalább 2200, de lehetőség szerint 2700 milliárd forint legyen kifizetve. A kormány meghallgatta Varga Mihályt az új állampapírpiaci stratégiáról, a cél az, hogy továbbra is jelentősen csökkenjen az államadósság – mondta. Magyarország függősége jelentősen csökkent az elmúlt években – tette hozzá, aminek a legfőbb oka, hogy egyre több belföldi szereplő vesz állampapírt. Éppen emiatt március 31-től megszűnik a letelepedési kötvény. A magyar kórházaknak jelenleg nincsen tartozásuk, a kormány 70 milliárd forintos segítséget nyújtott.

A kormány célja a közfoglalkoztatással, hogy az csak ideiglenes foglalkoztatási forma legyen. A résztevők a munkaerőpiacon helyezkedjenek el. Ezt ma 50 ezren tehetnék meg.

A civil szervezetek átvilágításával kapcsolatban azt mondta, hogy a nemzeti oldalon sokan érzékenyen reagálnak a külföldről érkező befolyásolási folyamatokra. Az elmúlt két évben többek között kiderült, hogy szervezetten vitték a migránsokat a magyar határra. Soros György is többször beszélt arról, hogy ő a mai kormány igazi ellenzéke – mondta Lázár. A kormány szerint mindenkinek joga van megtudni azt, hogy ki akarja befolyásolni az ország ügyeit.

. -Az ország számára legfontosabb a szuverenitás megőrzése – mondta Lázár. – Nem adunk föl sem keleten, sem nyugaton a nemzeti érdeket illetően semmit – tette hozzá.

Magyarország célja, hogy gazdaság téren kiegyensúlyozottak legyen az orosz kapcsolatok, ezért vannak minden évben felsőszintű találkozók – utalt Vlagyimir Putyin tervezett magyarországi látogatására. Hozzátette: nem szabad elfelejteni, hogy a magyar gazdaság részben olcsó orosz gázzal működik. Azt mondta, hogy Magyarország továbbra is korrekt kapcsolatra törekszik az Egyesült Államokkal.