Galéria Makó Színes

A Donnál elesettekre emlékeztek Makón

1943. január 12-én, 74 évvel ezelőtt törte át a szovjet vörös hadsereg a magyar állásokat. A hosszan elhúzódó harcokban több száz magyar katona esett el, köztük makó és térségben élők is. Rájuk emlékezett ma délután a Fidesz helyi szerezete a Csanád vezér téri honvéd szobornál.

Gajáta Fanni – Makó

A 74 évvel ezelőtti doni áttörést a magyar történelem egyik legnagyobb emberveszteséggel járó eseményeként tartják számon: sokan a harcokban, de többek a visszavonulás alatt, de voltak, akik fogolytáborban hunytak el.

– A 200 ezres magyar hadseregből mintegy 30 ezer embert hősi halottakként és 30 ezer hadi fogolyként tartottak nyilván, néhány tízezer katonáról nem tudták megmondani, hogy biztosan elesett. A korábbi állításokkal szemben, nem igaz, hogy az egész hadsereg elpusztult volna, hiszen több mint fele hazatért, de még így is óriási veszteség érte a magyarokat – fogalmazott Halmágyi Pál, nyugalmazott múzeumigazgató. Makói és térségi katonák is részt vettek a harcokban, azonban pontos számadat nincs róla, hogy hányan élték túl és hányan estek el a harcokban.

Szabó Péter hadtörténész és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum tudományos főmunkatársa is emlékező beszédet mondott. Kiemelte, a magyar hadsereg sorsa szinte azonnal megpecsételődött a Don mentén.

– A Don menti harcok során nemcsak a 2. hadsereg veresége következett be, hanem több tízezer család tragédiája is. Hadiárvák csonka családban nőttek fel és behozhatatlan helyzetbe kerültek szerencsésebb társaiknál. Katonaözvegyek ezreire várt a súlyos teher: a gyermekek nevelése, a föld megművelése vagy a műhelymunka továbbvitele – tette hozzá a hadtörténész.

Galériánk:

navigate_before
navigate_next

 

A megemlékezésen részt vevők egy szál fehér virágot és gyertyákat helyeztek el a Csanád vezér téri honvéd szobornál.