Makó Térség

Kikéri a város a fiatalok véleményét

Egy 13 és 31 év közöttieknek szóló konzultációs kérdőívvel kívánja felmérni a város a helyi fiatalok szándékát és igényeit, hiszen a város számít a véleményükre – derült ki Farkas Éva Erzsébet polgármester, Kincses Tímea közoktatási szakértő és Nagy Dániel, a MA-TÉR Ifjúsági Egyesület projekt koordinátora városházi sajtótájékoztatóján.

Albert Barbara – Makó

Farkas Éva Erzsébet, Kincses Tímea és Nagy Dániel hangsúlyozták, hogy a makói önkormányzat kiemelten támogatja a fiatalokat. A konzultációs kérdőív, mely 13-tól 31 éves korig szól,  Makó hivatalos honlapján érhető el.

– 2017 a beruházások megkezdésének az éve, a támogatási rendszer szempontjából pedig elsősorban a makói fiatalok esztendeje is. Mindezt február 8-án a költségvetésünk is tükrözni fogja. Az elmúlt két évben támogatási rendszerünkben igyekeztünk minden korosztályt elérni, az újszülöttektől az idősekig, a bébikötvényt több mint duplájára, azaz 100 ezer forintra emeltük, a bárányhimlő ellen pedig védőoltást igényelhettek a lakosok. A nyugdíjasoknak 5000 forintos vásárlási utalványt, az általános iskolásoknak beiskolázási támogatást biztosítottunk, míg az egyetemi/főiskolai hallgatók igénybe vehették a Bursa Hungaricát – mondta Farkas Éva Erzsébet.

A polgármester hozzátette: idén kiemelten szeretnék támogatni a fiatalokat, többek közt a Makó Számít Rád ösztöndíj program segítségével, amiről a februári testületi ülésen szeretnének tárgyalni. Ebben a programban elsősorban a szakgimnáziumok végzős diákjait kívánják  kétéves ösztöndíjprogrammal, havi 30 ezer forinttal támogatni. A makói mesterképzésben tanulókat is igyekeznek támogatni, kiemelten azokban a hiányszakmákban lévőket, akikre a vállalkozói szférában nagy szükség lenne. Erre a pályázati forrásra több mint 10 millió forintot fog elkülöníteni az önkormányzat, de egyéb támogatásokon is gondolkodott a képviselő testület. A CSOK program is folytatódik.

– A civil pályázati forrásoknak köszönhetően idén is a fiatal civil szervezetek és egyesületek továbbra is benyújthatnak 250 ezer forintig pályázatot. A fecskelakás programot fiatal házaspároknak indítjuk, ennek az előkészítő folyamata is idén kezdődik, a költségvetésünkben keretet különítettünk el erre a célra. A legjobb tanulók és sportolók támogatását is fontosnak tartjuk. A sport infrastrukturális fejlesztése és a sportegyesületek támogatása is lényeges szerepet kap a városban. Több oktatási intézményeknél is folynak fejlesztések a Galamb szakközépiskolában és az Almási iskolában. Igyekszünk, hogy homlokzatfelújítás történjen a Návay iskolában – tudtuk meg Farkas Éva Erzsébettől.

– A MA-TÉR Ifjúsági Egyesület 2015 decemberében azzal a fő céllal jött létre, hogy számos makói és térségi fiatal életében elősegítse szabadidejének hasznos eltöltését, társadalmi felelősségvállalásának erősítését, az életben történő könnyebb eligazodásukat, közösségi életük összefogását. Fontos őszintén beszélnünk a fiatalok helyzetéről, nem könnyű boldogulniuk, nehéz egy biztos jövőképet kitűzniük, az önkormányzat érzékeli a problémákat és igyekszik megfelelő módon választ adni, de ez nem megy egyik napról a másikra – számolt be Nagy Dániel, a MA-TÉR Ifjúsági Egyesület egyik képviselője és alapító tagja, a makói ifjúsági konzultáció 2017-es projektjének koordinátora.

A sajtótájékoztatón felvetődött, hogy egy makói fiatalok konzultációs iroda nyíljon a városban. Az Angyalsóhaj Alapítvány kiemelten támogatja a makói fiatal tehetségeket, amit sok vállalkozó támogat.

– Fontosnak tartjuk a fiatalok támogatását, hogy minél többen itt maradjanak a középiskoláinkban és a felsőfokú tanulmányaik után visszatérjenek Makóra – árulta el Kincses Tímea közoktatási szakértő.