Makó Színes Térség

Ma kezdték a könyvtár bontását – képgaléria

30 napja van a kivitelező Építészmester Zrt-nek az 1971-ben felavatott épület teljes elbontására. A nettó 9 milliós munka során kiemelik a régi alapkövet, az új tartalmára pedig gyermekpályázatot is kiírnak.

Korom András – Makó

Ma kezdte meg a Deák Ferenc utcai könyvtár épületének belső bontását a munkálatokat elnyerő Építészmester Kft. Az önkormányzat szeptember 2-án indított tárgyalás nélküli eljárást a József Attila Könyvtár bontására. Erre négy cég adott be ajánlatot, köztük makói és szegedi is.

.- Ezek közül a bíráló bizottság a legkedvezőbb ár/érték szerinti ajánlatot fogadta el, majd tette ezt a képviselő-testület is – mondta a könyvtár előtti sajtótájékoztatón Farkas Éva Erzsébet. A város polgármestere hozzátette: a kivitelezőnek 30 napja van a munkálatok elvégzésére. A polgármester emlékeztetett arra, hogy a régi helyén felépítendő, a tervek szerint 2018 március végére/április elejére elkészülő új könyvtár szellemi és kulturális központja lesz a városnak. S nem csak ez épül, de megújul a környezete, így a Deák Ferenc utca, a Pulitzer sétány és a Rudnay utca és a Csanád vezér tér egy része is.

– Hasonlóan a Návay-szobor állításához, alapvető célunk volt, hogy új polgári értékeket létesítő intézményeket hozzunk létre. Ezek közé tartozik a Makovecz Imre eredeti tervei alapján épülő könyvtár is. Az építés várható kezdési időpontja idén április elseje.

Az építkezésre január 31-ig érkezhetnek be a pályázatot, majd ezeket elbírálják. Ez a program, a kormánnyal való hatékony együttműködésnek köszönhetően decemberben 2,66 milliárd forint támogatást kapott, mely teljes egészében fedezi az építkezés és a térrendezés költségét.

navigate_before
navigate_next

Parragi István, a bontást kivitelező cég ügyvezetője elmondta, a bontás során igyekeznek a legkisebb bosszúságot okozni a környéken élőknek, akiket folyamatosan kiértesítenek a munkálatok elkezdéséről. Az első héten az épület belső bontását végzik, majd ezt követi az épület szerkezetének lebontása, illetve a törmelék elszállítása.

Toldi János települési képviselő hangsúlyozta: a város 13 Makovecz építménye a dél-kelet leismertebb városává teszi, s a könyvtárat a jövőnek építik.

Szikszai Zsuzsanna múzeum és könyvtárigazgató pedig hozzátette, hogy az 1969-ben a környező 16 kistelepülés akkori vezetői által letett alapkövet kiemelik. Az új alapkő tartalmára, melyben – többek közt – a makói képviselő-testület, a könyvtár építéséről szóló határozata is helyet kap, pedig hamarosan pályázatot írnak ki a gyerekeknek.

Ahogy a most eltűnő épület 1971-es avatásakor, így az új bibliotéka avatásakor is szeretnék beépíteni a környező kistelepülések polgármesterei által hozott egy-egy téglát az épületbe.

A könyvtár konzultációra 3200 kérdőívet küldtek ki, s ezekből 2300 érkezett vissza. A város ezzel arra volt kíváncsi, milyen funkciókat kapjon még a könyvtár.