Belföld Hírek

Lakáshitelesek tízezrei kerülhetnek az utcára

A 66 ezer bedőlt hitelesből október végéig csupán 2700-zal állapodtak meg a bankok. Az adósok 22 százaléka nem is hajlandó tárgyalni a hitelezővel. Akivel nincs megegyezés, annak vihetik a lakását – írja a Világgazdaság.

A lap szerint  aMagyar Nemzeti Bank  ajánlása alapján 66 ezer nem teljesítő jelzáloghitelest kerestek meg tavaly október végéig a pénzügyi intézmények, 22 százalékuk azonban egyáltalán nem volt hajlandó együttműködni a bankkal: nem reagált a megkeresésre, vagy pedig elutasította azt. A megállapodást akadályozhatja az adósok együttműködési hajlandóságának hiánya, az is megtörténhet, hogy a kezesek, adóstársak egymással sem tudnak megegyezni. Előfordulhatnak banki eszközökkel nehezen kezelhető élethelyzetek. Ha az adós keresőképtelenné válik, megromlik az egészségi állapota, vagy külföldre költözik, és ezért nem fizet, nem tud a hitelintézet mit tenni. 

Azokra, akik nem tudnak megegyezni a hitelezővel, és nem fizetnek, nem sok jó vár. A bankok előbb-utóbb faktorcégre, követeléskezelőre bízzák a tartozás behajtását, vagy pedig bírósági úton érvényesítik a követelésüket -írja a lap.