Blog Vélemény

Álom vagy rémálom?

Mindannyiunk életében elérkezik a nagy pillanat, amikor megkérik a kezünket, majd örök hűséget fogadunk párunknak.

Sokan gyerekkorunk óta álmodozunk a nagy napról, életünk legszebb pillanatáról, a boldogító igenről. Elképzeljük, hogy egy varázslatos fehér ruhában, mint egy hercegnőt oltár elé vezetnek bennünket és boldogan élünk, amíg meg nem halunk. Nemcsak egyszer kell örök hűséget fogadni, hanem folyamatosan igennel kell döntenünk. Nagy probléma, hogy néha azt gondoljuk, egyszer összeházasodtunk és utána minden tökéletesen fog működni magától. Ugyanúgy, mint egy kapcsolatba, a házasságba is időt, energiát kell fektetnünk. Egy párkapcsolat két emberből és azok döntéseiből áll. Az esküvő után nem szabad csak arra figyelnünk, hogy én vagy éppen ő egyedül mit szeretne, hanem mi mit szeretnénk közösen. Az esküvő is egy közös döntéshozatal, hiszen mindkettőnk vállalja az igennel járó felelősséget. Sokan ettől megijedünk és inkább azzal a kifogással jövünk, hogy sok a válás a mai világban, a papír nem számít, mert nem az határozza meg egy jó kapcsolat alapját.

A házasság kölcsönös elfogadással jár, ápoljuk a kapcsolatot, hogy az hosszú távon is működőképes maradjon. Ezt azt jelenti, elfogadom a jó és rossz tulajdonságaival a másikat, mellette állok jóban és rosszban, betegségben és egészségben, örömteli vagy éppen nehéz pillanataiban. Mindenkiben van hiba, egyetlen házasság sem tökéletes, mindenki életében adódnak nézeteltérések, ezért lényeges, hogy egy-egy nehéz helyzetben mérlegelni tudjunk, érdemes maradnunk vagy inkább továbblépjünk.

Előfordul, hogy a házasságig a párok nagyon jól megvannak, minden nap találkoznak, közös barátaik vannak, együtt járnak szórakozni és úgy érzik, hogy elég érett a kapcsolatuk, hogy egybekeljenek. Hatalmas bulit csapnak, hetekig készülődnek a lagzira, szinte az összes barátot és családtagot meghívják. Mesébe illő párként mondják ki az igent, szinte már irigylésre méltóak, látszatra tökéletes az összhang közöttük. A legszebb helyeket választják nászútnak, annyira idilli minden, hogy mindenki biztos benne, egymásnak teremtette őket a sors. Egy idő után, viszont mégis elhidegülnek egymástól és a minden nap nehézségei, a veszekedések tönkreteszik a házasságot. Fontos, hogy mindkét fél akarja a házasságot, melynek alapja a szeretet, valamint a barátság, és a közös döntésük legyen, hiszen ezután is kölcsönös választások sorozata következik. Egy házasság már nemcsak arról szól, hogy elmegyünk közösen egy buliba, sétálni vagy egy filmet nézünk meg egymással. Az egybekelés után minden nap egymás mellett ébredünk, fekszünk le, tudjuk egymás problémáit. Megosztjuk egymással gondjainkat s közösen döntünk az élet nagy kérdéseiben is. Támaszai vagyunk egymásnak, követjük partnerünket és közösen valóra váltjuk álmainkat.