Belföld Hírek Makó Térség

Csak az nem dolgozik, aki nem akar?

A munkanélküliek száma 76 ezerrel csökkent tavaly szeptember-novemberben az egy évvel korábbihoz képest, így már csak 208 ezer álláskeresőt tartottak nyilván. Azóta kiderült, már nem csak szakmunkásokat, de diplomásokat is nagyon nehezen kapnak a cégek. Ön hogy érzi?

A KSH adatai szerint a munkanélküliek száma 2016. szeptember-novemberben az egy évvel korábbihoz képest 76 ezerrel, 208 ezerre, a munkanélküliségi ráta 1,7 százalékponttal, 4,5 százalékra csökkent. A foglalkoztatottak száma 142 ezerrel nőtt az egy évvel korábbihoz képest és elérte a 4 millió 414 ezret.

A foglalkoztatottak száma történelmi csúcsot ért el tavaly szeptember-novemberben, a 4,414 millió a rendszerváltás óta a legmagasabb érték. Kedvező, hogy a foglalkoztatottak száma minden ágazatban bővülést mutatott: a mezőgazdaságban 11 ezer, a feldolgozóiparban 48 ezer, az építőiparban 8,2 ezer, a szolgáltatási ágazatokban 52,5 ezer, ezen belül a piaci szolgáltatások területén 35,4 ezer új munkahely keletkezett. A vállalati felmérések szerint eközben a munkaerő-felvételi szándék kifejezetten erős maradt.

MTI infografika

A foglalkoztatottak számának növekedése kizárólag annak köszönhető, hogy az elsődleges munkaerőpiacon 152,6 ezer új munkahely keletkezett egy év alatt, ami a gazdaság erős munkahelyteremtő képességét tükrözi, míg a közfoglalkoztatottak száma 16 ezerrel csökkent. A külföldön dolgozók létszáma közel ötezerrel nőtt egy év alatt, ami lassulás az előző évekhez képest.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint a foglalkoztatás dinamikus növekedése élénk gazdasági növekedést tükröz, így a GDP növekedése a negyedik negyedévben újra gyorsulhat. A foglalkoztatás és a reálbérek kiemelkedő növekedése pedig a fogyasztás és a lakossági beruházások további gyorsulását támogatják. A foglalkoztatás ütemének növekedését fékezheti az egyre több ágazatban jelentkező szakemberhiány, ami azonban támogathatja a köztisztviselői állomány tervezett csökkentését.

A magyar gazdaság jelentős munkaerőtartalékkal rendelkezik, hiszen a 208 ezer munkanélküli, valamint a közmunkaprogramban részt vevő 221 ezer ember mellett továbbra is rendkívül sok inaktív van, akik nem jelennek meg a munkaerőpiacon. Az inaktívak száma 2,9 millió körül van a 15-74 év közötti népesség körében.

Ön miért nem kap munkát?

  • Nem megfelelő béreket kínálnak csak. (33%, 9 Votes)
  • Ötven fölött már nem szívesen alkalmaznak. (26%, 7 Votes)
  • Nincs a végzettségemnek megfelelő állás a környéken. (22%, 6 Votes)
  • Nincs semmilyen szakképzettségem. (11%, 3 Votes)
  • Megelégszem a közmunkával. (4%, 1 Votes)
  • Rokkantnyugdíjas vagyok. (4%, 1 Votes)

Total Voters: 27

Betöltés ... Betöltés ...

 

2 Responses

  1. A szavazást kiegészíteném azzal, hogy a gyakorlat hiányára hivatkozva nem alkalmaznak…

  2. Bár nem érint a kérdés felvetés mert nyugdíjas vagyok,de az a véleményem,hogy aki dolgozni akar az talál munkát. Nagyon sokan a közmunkára rendezkednek be.A közmunka kényelmes,nem jár felelősséggel! A közmunkabéren kívül egyéb juttatásokkal (átmeneti segély,lakásfenntartási támogatás,gyógyszertámogatás,gyermekvédelmi támogatás ) eléri a 100.000,-ft-ot. Ma a közmunkabér 81.500,-Ft.!

Comments are closed.