Hírek Makó

Makó 5 milliárd forintja

Makó közel 5 milliárd forintnyi támogatást nyert el – ismertette a részleteket mai sajtótájékoztatóján Farkas Éva Erzsébet polgármester.

Gajáta Fanni – Makó

Farkas Éva Erzsébet polgármester elmondta: idén mintegy 5 milliárd forint érkezik a város számlájára – ez közel a kétszerese Makó éves költségvetésének. Tavaly kilenc Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatot nyújtott be, ennek tekintetében több mint 2 milliárd 800 ezer forintos pályázati forrásra vár a város – az első félévben az eredmények is megérkeznek.

– Ahogy az újévi köszöntőben is mondtam, a kormány számít Makóra, és természetesen Makó és térsége is számíthat a kormány együttműködésére, amelyért csak háláért és köszönettel tartozhatunk mindenki nevében – fogalmazott a polgármester.

A délelőtti sajtótájékoztatóból kiderült, hogy a Makó és térségi ivóvízminőség-javítására nettó 710 millió 565 ezer forintos támogatást pályázott meg az önkormányzat, s ezt december 23-án pozitívan bírálták el. A projekt 17 települést érint majd.

A József Attila Városi Könyvtár bontására, a Makovecz-könyvtár építésére és a Deák Ferenc utca térrendezésére a város bruttó 2 milliárd 650 ezer forintot kapott. A könyvtár épületét január 9-én kezdik el bontani, s várhatóan 2017 áprilisában, a közbeszerzési pályázatok lezárta után kezdődhet meg az építkezés. A térrendezési tervekben egy úgynevezett „zöld utca” is található, ahol 163 darab LED- világítást, 84 darab hulladéktárolót helyeznek ki, illetve a baglyokra is odafigyelnek.

A makói levéltár áthelyezéséről és megőrzéséről már mi is írtunk, erre a célra 130 millió forintot kapott a város. Ebből az összegből korszerű körülményeket szeretnének biztosítani az új épületben, növelnék a tárolási kapacitást és a szolgáltatásokat is, és a költséghatékony működést is ebből szeretnék finanszírozni. Jelenleg 724 négyzetméternyi terület van az egykori Petőfi utcai óvodában (ide kerül a levéltár), a beruházás után ez 794négyzetméterre bővül. A Páger Mozi és Rendezvényház felújítására 600 millió forintot pályázott meg az önkormányzat. Az épületet Makovecz Imre 2013-as tervei alapján újítanák fel. A kisebb férőhelyes moziterem megmarad, mellette egy nagytermet és kisebb klubszobákat alakítanának ki és a pincét is felújítják, melynek funkcióját a később felmerülő igények határozzák meg.

A Páger Mozihoz szorosan kapcsolódik a Hagymaház felújítása is, amelyre 130 millió forintot pályáztak meg. A tervek között szerepel a homlokzat felújítása és benne vannak a festések is. A makói oktatási intézményeket is támogatja a város: az Almási iskola tornaterme 28 millióból újulhat meg, a Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola energetikai korszerűsítésére is 360 millió forintot kapott az iskola, amelyhez az önkormányzat 57 milliós önerőt biztosít.

Az Erdei Ferenc téri sportpálya lelátója építése még tavaly megkezdődött, de a munkálatok tovább is folytatódnak. A második ütemben közel 402 millió 992 ezer forint érkezett. Körülbelül 17 millió forintból alakítanak ki műfüves pályát a Pulitzer sétányhoz.