Térség

A kiemelkedő fejlődés éve lesz Maroslelén

Évzáróval egybekötött évnyitót tartott a maroslelei önkormányzat. A tavaly a rendezvények mellett a pályázatok is sikeresek volt. Ebben az évben sincs más stratégia: az elkövetkező 12 hónapban a fejlődés és a sikeresség áll a középpontban.

Gajáta Fanni – Maroslele

Maroslele is sikeres évet zárt: a tavalyi évben 200 millió forintot fordítottak út- és járdaépítésre, tanterem újításra, gép- és eszközbeszerzésre, hűtőkamra kialakítására az ipari parkban és a 7 lakásos társasház kialakításra. Ez a beruházás volt a legnagyobb volumenű a községben.

A lakáskulcshoz ital is járt.

Fejlődés és fejlesztések ebben az évben sem maradhat el. Idén két nagyszabású beruházás várható: 60 millió forintból a rendőrség kap új épületet és közel 33 millióból műfüves pályát alakíthatnak ki a faluház mögött szabad területen.

– A tavalyi év végén megkaptuk a 22 és fél millió forintos támogatást az MLSZ-től. Ehhez körülbelül 10 millió forintos önerőt kell biztosítanunk. Az önerő biztosításához segítséget kértük Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és a térség országgyűlési képviselőjétől, és szerencsére decemberre megérkezett a segítség – tudtuk meg Martonosi György polgármestertől. A műfüves pályának nemcsak a helyi bajnok labdarúgók, hanem a gyerekek is, akik a labdajátékokat is tudnak rajta játszani – ezt jelenleg a faluházban nem tehetik meg.

A két beruházás mellett számos pályázat eredményét várja a község. 503 millió forintból épülhet meg a Hódmezővásárhely-Maroslele-Makó közötti kerékpárút, 40 millió forintból oldanák meg a József Attila és Rákóczi utca belvíz problémáját. 25 millió forintból bővítenék a piacot , illetve 70 millió forintból energetikai fejlesztéseket végeznének a polgármesteri hivatalon és a könyvtáron.

Ebben az évben az ipari területen inkubátorházat létesítenének 120 millió forintból, de a területet is fejlesztenék. A helytörténeti gyűjteményt is megújítanák: erre 39 millió forintos pályázatot nyújtottak be. 8 millióból sportpark létesülhet. A helyi iskola tetőfelújítására 15 millió forintot céloztak meg. Ezek mellett a 4414-es, vagyis a Makó és Maroslele közti út is teljesen megújul – erre a térség országgyűlési képviselője tett ígéretet.

A sikeres évzárásért megérdemelt volt a pezsgő: nemcsak a fejlesztések miatt, hanem a rendezvények miatt is. Az önkormányzati, civil és intézményi programok mellett nagy sikert aratott a 25. Lelei Napok, ahol díjakat, elismeréseket és kitüntetéseket is átadtak.