Kék hírek Ország-világ

Elásta áldozatát: 10 évet kapott a kalapácsos gyilkos

Az idén 27 éves V. Z. 2013-ban egy kalapáccsal ütötte agyon homoszexuális partnerét, aki korábban kétszer is rátámadt. A Szegedi Ítélőtábla mai jogerős ítéletével 10 évre enyhítette a korábban rá kiszabott 14 év börtönbüntetést.

A nős vádlott a 2000-es évek elején egy tanyaépület épített Tompán, ahol ideje nagy részét töltötte, és ahol felesége néha meglátogatta. A férfi homoszexuális fiatal férfiak társaságát kereste, több férfival volt szexuális kapcsolata, és 2009-ben ismerkedett meg Tompán az ott élő K. Zs. (1992) sértettel, aki édesanyjával és nagymamájával élt együtt.

A két férfi között egy idő után szoros baráti, majd szexuális viszony alakult ki. A sértett csak akkor ment bele szexuális együttlétekbe a vádlottal, ha ittas állapotba került. A vádlott a sértettet többször elvitte kocsmába is, hogy leittasodjon és ezt kihasználva vele szexuális kapcsolatot létesítsen. A vádlott így mintegy kihasználta a sértett helyzetét, szinte kiszolgáltatottá tette. A vádlott folyamatos féltékenysége és anyagi jellegű konfliktusok miatt sokszor volt vita és veszekedés a két férfi között.

2011. szeptember 12-én a vádlott tompai tanyáján ismét anyagi ügyeken veszett össze a két férfi. A vádlott szólt a fiatalembernek, hogy hajoljon le, és nézzen a vádlott kocsija alá. Amikor ez megtörtént, a vádlott egy vascsővel legalább közepes erővel háromszor fejbe vágta a sértettet, aki másnap – mivel szédülésre és fejfájásra panaszkodott – a kiskunhalasi kórházban részesült orvosi ellátásban. Sérülései 8 napon belül gyógyultak, de komolyabb sérüléseket is szenvedhetett volna. Ennek elmaradása nem a vádlotton múlott. A sértett a bántalmazás miatt rövid időre megszakította kapcsolatát a vádlottal, de később kibékültek.

2013. március 4-én kora délelőtt a sértett elkerékpározott a vádlott tanyájára. Nap közben italozott, majd délután a vádlott szexuális kapcsolatot létesített az ittas sértettel. Ezt követően a sértett el akart menni egy barátjához, emiatt a két férfi összeveszett. A vita hevében a vádlott a tanyaépület előtti betonasztalról felkapott egy kalapácsot, és azzal többször fejbe vágta a sértettet. Amikor a fiatalember földre került, a vádlott még egy csapást mért rá. A vádlott észlelte, hogy a sértett nem mozog és a fejéből vér folyik. Ekkor megijedt, a sértettet a kert hátsó részébe húzta, és az ott lévő, a tanya építkezésekor kiásott gödörbe tette, majd hamuval és háztartási hulladékkal fedte be. Ezután a vádlott eltüntette a vérnyomokat, a sértett kerékpárját a tanyától távolabb elrejtette. Később a vádlott a sértett holttestét földdel temette be.

A sértett eltűnését bejelentették a rendőrségen, és 2013. március 21-én közigazgatási eljárás indult. Ennek keretében 41 személy bevonásával eredménytelen terepkutatást tartottak egy tompai erdős területen, amely a vádlott tanyájának közvetlen szomszédságában található. A közigazgatási eljárást 2013. július 1-jén lezárták, majd újabb eljárási cselekmények miatt az év augusztus 22-én ismét megindították. Ekkor került sor a vádlott tanyájának átvizsgálásra, aminek eredményeként a sértett holttestét megtalálták.

A szakértői vizsgálat során megállapították, hogy a sértett halála még az elföldelés előtt bekövetkezett, a halál koponyasérülések miatt állt be – közölte a Szegedi Ítélőtábla.