Színes

Karsai Ildikó továbbra is alkotni szeretne

Karsai Ildikó, a Hagymaház Galéria leköszönő vezetője már kicsi korától kezdve közel állt a képzőművészethez és az alkotáshoz. Ahogy mondani szokás, ez a génjeiben volt, hiszen a szüleitől örökölte. A grafikusművészt a decemberi testületi ülésen búcsúztatta el a makói grémium. Csak nyugállományba vonul, s nem nyugdíjba – alkotni továbbra is szeretne.

Gajáta Fanni – Makó

Karsai Ildikó a képzőművészeti alapjait a családi indíttatáson túl az iskolák során is megalapozta. A grafikusművész a szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium grafika szakán végzett, ahol zseniális tanároktól kapott motivációkat. Ezt követően a szegedi  Juhász Gyula Tanárképző Főiskola rajz-földrajz szakán szerzett diplomát.

– A rajz tanszéken – az akkor még aktívan munkálkodó – Szathmáry Gyöngyi, Dér István és Lelkes István tanáraim, mestereim folytatták azt a kört, amellyel indultam a Tömörkényből – fogalmazott a grafikusművész.

Tanulmányai után visszatért Makóra, a szülővárosába, s közel 22 évig általános iskolai rajztanárként dolgozott. Közben a Magyar Képzőművészeti Egyetemen is diplomát szerzett és ottani oktató mesterektől, Bráda Tibortól és Patay Lászlótól olyan indíttatást kapott, amelyben kiteljesedett, és a mai napig tud benne munkálkodni.

A grafikusművész számos hazai és külföldi művésztelepre, műhelymunkára jutott el, de a makói művésztelepek állandó résztvevője több mint 40 éve. 2007 óta pedig a Natura Marosmenti Művésztelep vezetője, amelyet örömmel és kihívásokkal tele fogadta el.

1998-ban a tanári pályától elköszönt, azonban a művészettől nem, ugyanis a makói városháza művészeti tanácsosa, majd főtanácsosa lett. Ahogy a grafikusművész fogalmazott, ez egy összetett munka volt, s csak köszönetet tud mondani, amiért bíztak benne. Munkája során olyan értékeket tett le, amelyek a tervező grafikusi munkájának kiteljesedésére adott helyet.

A Szilágyi Mártonnal közösen készült díszkút.

– Ezáltal évekig tervezhettem, találhattam ki a városi arculat különböző elemeit, rendezvények és más egyéb események a grafikai, vizuális megjelenését – tette hozzá Ildikó. – Ezekre az időszakokra nagyon nagy szeretettel gondolok, hiszen alkotókat, közösségeket, s itt főleg a makóiakra gondolok, sikerült bemutatni a városnak.

Később a Városház Galéria, majd a Hagymaház Galéria vezetője lett a makói művésztelep irányítása mellett. Itt alkotóként is részt vesz. Reméli, nyugdíjba vonulásával több ideje marad az alkotásra. Emellett a jövőben olyan kiadvány kiadását is tervezi, amelyben a munkásságát mutatja be.

Az évek során nem csak rengeteg munkája volt, – mint például köztéri kutak megálmodása vagy a neológ zsinagóga emlékjele – hanem kiváló mesterekkel sikerült együtt dolgoznia, mint például Szigeti Mártonnal, akivel több közös munkája is volt.

One Response

  1. Karsai Ildikót, mint kiváló grafikusművészt, alkotót és művészeti vezetőt ismerhettük meg. Makó város és különösen a város tanulóifjúsága, ifjú művészpalántái nagyon sokat köszönhetnek neki. Munkássága minden elismerést megérdemel és köszönjük eddigi alkotásait, további életéhez és művészeti terveihez kiváló egészséget és sok sikert kívánunk.

Comments are closed.