Hírek Makó Térség

Mi történt 2016-ban: október-december

Mi történt Makó és térségében az elmúlt egy esztendőben? A következő napokban felidézzük 2016 legfontosabb híreit! Főképünkön: Farkas Éva Erzsébet és családja is szavazott az október 2-i népszavazáson. 

MH

Október 2-án népszavazást tartottak az országban a betelepítés kérdésében. Makón 23 szavazókörben adhatták le a voksokat a lakosság. A makói választók 52, 89 százaléka szavazott. Lázár János, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: a térség elutasította, hogy Brüsszel döntsön, illetve a választókerületében nagyszerű eredmény született. Farkas Éva Erzsébet polgármester elmondta: a makóiak elsöprő eredménnyel szavaztak nemmel.

Újraavatták a királyhelyesi I.és II. világháborús emlékművet. Átadták a művelődési házat Csanádpalotán. Havi 5 ezerről 10 ezer forintra emelték a Bursa Hungarica ösztöndíj összegét Pitvaroson. Megkezdődött a Návay-szobor építése. A mellék- és főalakok másfél hét alatt érkeztek meg Makóra. Ságvári szobra helyére a Kapcsolatok alkotás került. Konzultáció indult a makói közlekedésről. Megszűnt a Makói Városi Televízió analóg sugárzása. Bemutatkozott Tóth Zsolt, a makói kórház nőgyógyászati-szülészeti osztályának új főorvosa.

Három napos volt a makói 1956-os megemlékezés, amely keretein belül átadták a díszpolgári címeket is. A térségi ünnepségeken Lázár János is részt vett. 122 návays diák tanulhat a felújított Bajza utcai iskolában. A jövő tanévtől ez a szám nőhet. Felavatták Návay Lajos szobrát. A nagyszabású rendezvényen leszármazott rokonok is részt vettek. A Sarkadi családot távozásra kérték: a református ótemetőben csak később tudták befejezni a hősi sírok felújítását.

Novemberben kétszer utalt a KLIK a pedagógusoknak. Ez nem először történt meg, tudtuk meg a tanároktól. A technikai hiba miatt bekövetkezett duplabért vissza kellett fizetni. Scheitzner Beáta, a Hagymatikum Gyógyfürdő igazgatója lemondott tisztségéről. A szakember egy miskolci állásajánlatot fogadott el. Őt Gergely Gábor váltotta. Velnök elnököt választottak, a megújult diákönkormányzat vezetője Szabó Kitti lett.

Büszkeségpontot avattak Földeákon: az emlékmű az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek állít emléket. Megjelent a bartókosok könyve, az Utazás a Zenebolygóra. Ebben 3 éve munkáját foglalták össze, s Szentpéteri Csilla is közreműködött benne. 4,2 millió forintból újult meg a világháborús emlékmű a Korona Szálló előtt. Három osztálynyi diákot vesz fel a József Attila Gimnázium a következő tanévben – tudtuk meg Rója István igazgatótól a nyílt napon.

Elkezdték osztani az új kukákat azok a 65. év feletti makóiak között, akik megigényelték azt, illetve az 5 ezer forintos Erzsébet-utalványokat is. Az adventi programsorozat is kezdetét vette: minden vasárnap felgyulladt a főtéri koszorú gyertyája. Espersit Jánosra emlékeztek meg a Hírös Makaik Éve 2016 utolsó rendezvényén. 2017-ben Eszenyi Enikő kapja a Páger Antal színészdíjat – döntött a grémium.

December döntött a makói testület, hogy 2017-től megszűnik a mezőjárulék. A hónap első hétvégéjén megnyílt a jégpálya, amelynek a sikere még mindig töretlen. A nyolcadikos Gruján Bendegúz Mátét és Kothencz Petrát  támogatja Makó havi ösztöndíjjal középiskolai tanulmányai alatt az Arany János Tehetséggondozó Programmal. Ismét kétnapos rágcsálóirtást tartottak Honvédban. Ez újabb egymillió forintba került a városnak.

Felavatták a magyarcsanádi művelődési házat. 5,37 százalékra csökkent a munkanélküliség Apátfalván – tudtuk meg Szekeres Ferenc polgármestertől. Sportkarácsony volt Makón: a Piramis is fellépett és kiosztották az Év sportolói díjakat. Babakötvény átadóra is sor került: az év utolsó hónapjában 104-en vehették át a 100 ezer forintos kötvényt. Az Erdei Etelka-díjakat is átvehették a díjazottak. Értéktárba került a Maros Táncegyüttes

Apátfalván a disznóságot, Nagylakon a kalácsot vitte házhoz a polgármester. Földeákon a 18 éveseket köszöntötték. Átadták a maroslelei önkormányzati lakásokat: hét fiatal vehette át a kulcsokat. Bodrogi Ferenc egymilliót adott a mozgáskorlátozott hintára – jelentette be a gyerekkarácsonyon. Falukarácsonyon búcsúzott el Gyarmati András, Nagylak polgármestere.

2,5 millió helyett 4,5 millió forintot ad a kormány a Hagymatikum bővítésére. Bemutattuk az ajándékunkat: az applikációnk letölthető az Apple Store-ból és a Google Playből is! 730 millió forintot nyert Makó a Páger mozi felújítására – akár szabadidő-komplexum is lehet belőle. Új járdát kapott az Alkotmány utca, amelynek örülnek az ott élők. Az év utolsó sporteseménye a szilveszteri futás volt.

Köszönjük, hogy a 2016-os évben