Hálaadással és éjjeli imádsággal záródott az óév és ünnepnappal kezdődött az új esztendő a makói Szent István Király templomban. A katolikus egyház január 1-jén a békéről és Szűz Mária Istenanyaságáról emlékezett meg a szentmiséken.

Szabó Anita – Makó

2016 eseményeire való visszatekintés és azokért való köszönet zajlott az év utolsó szentmiséjén a makói belvárosi templomban. Pálfai Zoltán plébános ekkor ismertette a belvárosi egyházközség statisztikáját is. Ez alapján megállapítható, hogy a keresztelések és házasságkötések száma növekedést mutat a korábbi esztendők adataihoz képest. 59 főt kereszteltek meg az idén, ez 12-vel több, mint tavaly és 12 pár döntött az egyházi esküvő mellett is, a korábbi nyolchoz képest. A halálozások száma viszont némileg csökkent, 48 halottja volt az egyházközségnek ebben az évben az előző 53-hoz képest. Viszont szentségekkel ellátva ismét csak közel húsz százaléka távozott az elhunytaknak.

Fotó: Gajáta Fanni (2015)

A Te Deummal záródó szertartással nem ért véget az óesztendő a templomban, 23 órától kezdve egészen éjfélig a békéért imádkoztak a hívek és így köszöntötték 2017-et. Akik ezt a csendes formáját választották a szilveszteri ünneplésnek, gyertyafénynél imádkozva, énekelve léphetett át az új évbe.

– Sajátos hangulata van ennek a programnak, amely már hagyomány itt Makón. Nem vagyunk túl sokan, de éppen emiatt nagyon bensőséges és alkalmat ad a befelé fordulásra, az eltelt időszak nyugodt átgondolására – tudtuk meg a plébánostól, aki a következő napon már karácsony nyolcadáról emlékezett meg.

Január 1-jén ünnepli a római katolikus egyház Szűz Mária Istenanyaságát, és közel 50 esztendeje ezen a napon a békére, a megbékélésre hívják fel a hívek figyelmét szerte a világon.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest