Farkas Jánosné, Magyarcsanád egykori polgármestere Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetését vehette át Budapesten még a hónap közepén. Az egykori településvezető volt az utolsó tanácselök, majd ötször is polgármesterré választották.

Gajáta Fanni – Magyarcsanád

Farkas Jánosné azok közé a polgármesterek közé tartozott, akik a rendszerváltás után kaptak bizalmat a településükön. Az egykori vezető 1990. évi önkormányzati választásokon kapott először lehetőséget, majd öt alkalommal is őt választották polgármesterré. 2010 októberében már nem indult újra a választásokon, ugyanis nyugdíjba vonult.

– 1973-ban választottak tanácstaggá, amelyet mint társadalmi megbízatást 17 évig csináltam, egészen az 1990-es választásig. Az utolsó ciklusban a falu tanácselnöke voltam – emlékezett vissza a kitüntetett. – Mielőtt tanácselnök lettem, már akkor is szervesen részt vettem Magyarcsanád életében: igazgatási előadóként a település lakóinak szociális és gyámügyeivel, népesség nyilvántartással foglalkoztam, illetve anyakönyvvezetőként a családi események közreműködője is voltam.

Katalin 23 évig vezette a települést, s ez idő alatt rengeteget javult az ott élők életminősége. A rendszerváltás után többek között elsőként bővítették a telefonhálózatot a makói térségben. Kezdeményezésére – Magyarcsanáddal együtt – négy faluban épült ki a vezetékes gáz. Korszerű közvilágítást kapott a település, járdák, utak és kerékpárutak épültek ki és az intézmények is újultak meg. Ezek mellett fontos úttörője volt a nemzetiségi nyelvek, kultúrák és hagyományok visszahozásának és fenntartásának.

– A magyarcsanádi közéletének ma is aktív közreműködője vagyok. Bár nyugállományba vonultam,  helyi képviselőként a testület és a Települési Értéktár Bizottság tagja vagyok, valamint a Magyarcsanádért Egyesület és az önkormányzati tulajdonú MATÜF Kht. felügyelő bizottságának elnökeként szolgálom a helyi közösséget – árulta el.

Farkas Jánosné 39 éves közéleti tevékenységével és közel negyedszázados településvezetői tisztségével, példamutató, emberi magatartásával köztiszteletet ért el. Munkássága elismeréseként 1998-ban belügyminiszteri elismerésben, 2009-ben Csongrád megyei Alkotói Díjában részesült. Idén márciusban Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetését vehette át Budapesten.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest