A helyben termesztett fokhagyma, az egyéb hagymafélék és a gyökér leendő feldolgozását tartja fő céljának a makói Ipari Parkban üzemcsarnok építést tervező helybéli Non Stop Foki Kft. 

Korom András – Makó

Mint arról beszámoltunk, a makói képviselő-testület döntött arról, hogy nettó 15 millió 900 ezer forintért a helyi Non Stop Foki Kft-nek, mint egyetlen pályázónak értékesíti a makói ipari park egyik 9216 négyzetméteres beépítetlen ingatlanát, hogy azon a kft. zöldségfeldolgozó üzemcsarnokot építsen. Kerestük László Pétert, a kft. ügyvezetőjét, hogy megtudjuk, mikorra készülnének el a zöldségfeldolgozóval, milyen terményeket és hogyan dolgoznának fel és a beruházás teremtene-e új munkahelyeket. Kérdéseinkre a következő választ írta:

Cégünk megalapításakor, ami nem egész három évvel ezelőtt történt, már felmerült bennünk, hogy egy több célra használható raktárral kell rendelkeznünk hosszútávú terveink megvalósításához. Először Makó és környékén a már meglévő lehetőségek között próbáltunk a profilunknak megfelelő létesítményt találni és bérelni. Ezen lehetőségek sajnos nem mutatkoztak megfelelőnek, ezért úgy gondoltuk, hogy első komolyabb lépésként a számunkra megfelelően szituált Makói Ipari Park területén lehetne egy csarnokot létrehozni.

Szeretnénk minél előbb egy olyan létesítményt létrehozni, ahol lehetőség van a Makó és környékén termesztett zöldségfélék tisztítására, hűtésére, osztályozására, szárítására és csomagolására. Kiemelkedő szerepet kapna Makó egyik szimbolikus terméke a fokhagyma, de ide sorolhatjuk például az egyéb hagymaféléket vagy a gyökeret. Többszintű feldolgozás és csomagolás szerepel a terveik között. Ez egy olyan folyamat ami, még rengeteg egyeztetés és lehetőség kutatást foglal magába. A tervezett konstrukciót több lépésből szeretnénk megvalósítani. Ezt több tényező is befolyásolhatja.

Természetesen a megfelelő anyagi támogatottság megszerzése az egyik legkardinálisabb kérdés. Jelenleg pályázatírási stádiumban vagyunk és a 2017-es évben nyíló európai uniós támogatási lehetőségeket tanulmányozzuk, szakemberek bevonásával. Ezen a részén nagyon sok fog múlni, hogy milyen hamar tudjuk létrehozni a tervezett zöldségfeldolgozó üzemet.  Az üzem létrejöttével újabb – akár szakmai, akár betanított szintű – munkahelyeket tudunk létrehozni. Szeretnénk olyan termékspalettát európai uniós szintű csomagolással és logisztikai rendszerrel ellátni, ami tovább öregbítené vagy akár újra éleszthetné a makói zöldségek hírnevét.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest