Mi történt Makó és térségében az elmúlt egy esztendőben? A következő napokban felidézzük 2016 legfontosabb híreit! Főképünkön: a Návay-szobor makettja.

MH

Július első napjai az elismerésekről szóltak: Sipos Jenőné Mária, a József Attila Gimnázium pedagógusa a 30 éves munkájáért és a makói kórház dolgozóit a kimagasló munkájukért kaptak oklevelet. Második alkalommal rendezték meg a városban a TNT Team Challenge országos csapatversenyt. Honismeret városa lett Makó: a nagyszabású rendezvény 20 év után tért vissza a Maros-parti városba. Az Apátfalvi Ifjúsági Klub egyhetes nyári tábort rendezett a Szigetházban – sikerességét mi sem bizonyítja jobban, hogy jövőre is kérték a gyerekek.

Katona Pál földeáki esperes plébános bejelentette a nyugdíjba vonulását. 12 évet szolgált Földeákon. Bemutatták a Návay-szobor makettjét, amelyet a makói grémium és a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. is elfogadott. Gajdos Dezső Gusztávot és Streitman Károlyt választották az idei díszpolgároknak. Ismét volt Retro Fesztivál Makón.

Egyirányú lett a Maros-partra vezető út. Hulladékgyűjtő szigetet hoztak létre a “Sárgaház” mögött és a Bajcsy-Zsilinszky lakótelepen. Ha sikeres lesz a kezdeményezés, a város többi pontjára is telepítenek. Bemutatták az Erdei téri sportpályán épülő lelátókomplexumot. A retro jegyében vette kezdetét a kiszombori Kukorica útvesztő. Triciklit és hippi virágot is vágtak a kukoricásba.

Ismét nyári tábort szerveztek a makói Pótmamák. Bakacsi Pálné és segítői egy hónap keresztül vigyáztak a gyerekekre a Petőfi park 14. szám alatt. Ismét forgalmas lett a 43-as főút Apátfalva és Magyarcsanád között –  hazatérő vendégmunkások sokszor a régi határátkelőn próbálkoztak átmenni Romániába. Döntött a fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériuma: Borkáné Dudás Mónika a Makói Általános iskolát, Kincses Tímea a Návay Lajos Szakképző Iskolát irányítja az új tanévtől. Civilek kezdték meg a katonasírok felújítását.

Megkezdődött az apátfalvi Szent Anna Napok: a háromnapos rendezvény idén is nagy sikert aratott. 1732 makói általános iskolás kap 3 ezer forintot iskolakezdésre – döntött a makói grémium. Ikreket köszöntöttek Magyarcsanádon. Egyhetes román nyelvi tábornak adott otthont a Zöldház.

Augusztusban kiköltözött a makói könyvtár a Deák Ferenc utcai épületből. Embernagyságú gombolyag készült Nagylakon, amelyet a falunapon mutattak be a nagyközönség előtt. Emellett Kendermúzeum is nyílt a felújított művelődési házban. Lemondott a Grand Hotel Glorius akkori igazgatója, Gergely Gábor. Portálunknak azt nyilatkozta, hogy a vállalkozása miatt döntött emellett. Idén is volt Vertán-telepi napok és Volkswagen Konszern találkozó: mindkét esemény népszerű a városban.

Nagy port kavart a gyepmester eltűnt altatópuskája is: mint később kiderült egy videofelvételből, a lövedékmentes fegyver az autó tetején maradt. Bruttó 304 ezer forintos álomfizetést ígért a makói Lidl – aki megpályázta a főpénztári munkakört. Jubilált a Maros Táncegyüttes. Tóthné Döme Mária már 35 éve áll a csapat élén. Augusztus 20-án díszpolgárokat és díszdiplomásokat köszöntöttek Makón.

19 határsértőt fogtak Nagylakon – ezzel kapcsolatban kemények voltak a makóiak. Hatalmas baleset történt az M43-as autópályán Apátfalva magasságában: egy személyautóba hajtottak, miközben az visszafordult a sztrádán. Egy ember meghalt, egy súlyosan megsérült. Elektromos töltőállomásra pályázott a város. Sikeres pályázat esetén 100 százalékos támogatottsággal telepíthetnek három állomást.

Szeptemberben négy középiskolában és öt általános iskolában kezdődött meg a tanév. Kiss Ernő és Győrfi Lajos bemutatta a Návay-szobor élethű mását a püspökladányi műhelyben. A makói polgármester ezt történelmi pillanatnak nevezte. Hepp Attilánéra emlékeztek és emlékhelyet is avattak. Nagymáté Hannáért futottak és mozogtak városszerte. Az év fürdője versenyén hatodik lett a Hagymatikum. A Hagymafesztivál is ebben a hónapban volt.

Aláírták a fürdő bővítésének szerződését. A kivitelezést a MAKONA Tervező Kft. végzi majd. A kétnapos lovas díjugrató bajnokságon Makó Város Díját is hazavihette a legjobb lovas. Idén Réti Dávid volt a legjobb. A makói Jancsó Dávid a Kezdő Lovas Bajnokság versenyszámában ért el első helyezést. A 102 éves Fürge Istvánné Jáksó Anna Máriát köszönthette a polgármester.

Kitüntették Sipos Maját és családját, amiért felújították a katonasírokat az újvárosi református temetőben. Újranyitott a makói könyvtár az ideiglenes helyén és az első olvasó pezsgőt kapott ajándékul. Kínai furulyát kapott a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Bartók Székhelyintézménye. A zeneiskolában a kínai nyelvet is tanulhatják a gyerekek. Az Idősek Világnapját a városban is megünnepelték.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest