Mi történt Makó és térségében az elmúlt egy esztendőben? A következő napokban felidézzük 2016 legfontosabb híreit! Főképünkön: a kérdőívek a könyvtár fejlesztéséről.

MH

Áprilisban, két év után zárt be a Sajtkukac Játszóház, amely rengeteg programmal várta a kicsiket. Czirbus Gábor alpolgármester egy sajtótájékoztató keretein belül jelentette be, hogy az önkormányzat négy új ingyen telket alakít ki a Szerecsen utcában és a CSOK-nak megfelelően lehet azokra és a Velnök utcaiakra is pályázni.

Szirbik Miklósra emlékeztek meg a Hírös Makaiak Éve programsorozat keretein belül. A református lelkipásztor, Makó város első helytörténésze 235 éve született Makón. A hónap elején újraindult az EFI szűrővizsgálati a térségben. Konzultáció indult a könyvtárfejlesztésről. Több százan válaszoltak a kérdésekre. Farkas Éva Erzsébet polgármester becsületsértés miatt jelentette fel Marosvári Attilát. A képviselő bocsánatot kért. A romániai Lugos lett a város új testvérvárosa.

Átadták a Best of Makó díjakat. A megújult turisztikai védjegyeket a Szent Gellért Borház és Vendégfogadó, az Autós Csárda – Panzió Kft. és a Rocco Étterem tulajdonosai vehették át. Megnyílt a kiszombori KIK székház. A makói vízmű ügye is folytatódott: a rendőrség bekérte az összes iratot. Cézár ismét bajban volt: új gazdájánál egy kisfiú fülét harapta le. Bemutatkozott az Angyalsóhaj Alapítvány, amelynek céljai között a rászoruló családok támogatása is szerepel.

Varrónőképzés indult az apátfalvi SZEFO Zft.-nél. 20-an vágtak neki a képzésnek. Bemutatták az Igazgyöngyök útja elnevezésű projekt, amely családbarát pihenőparkokat, tematikus játszóteret és több állomásos túraútvonalat foglal magában. Megkezdődött a magyarcsanádi művelődési ház felújítása. Kiss Attila maradt a Jobbik makói elnöke. Elballagtak a makói középiskolák végzősei.

Május 1-jén mindenhol színes majálisok voltak, Apátfalván főzőversennyel egybekötött, Makón pedig a táncegyesületek és a budó klub mutatkozott be. Pályázatot nyújtottak be a makói piac felújítására. I. világháborús emlékművet avattak Csanádalbertin. A makói Városnapon Makó Városért Emlékplakett díjat vehetett át Csikota József, Tóthé Döme Mária és Tatár István. 192 millió forintot nyert a Galamb József Mezőgazdasági Szakközép Iskola energetikai korszerűsítésére.

Az Invitel IPTV alapszolgáltatás közép bekerült a városi televízió. Bemutatták a Csipkesor terveit: sikeres pályázat esetén az üzlethelyiségek portáljai, az előttük lévő járda és zöldövezet is megújulhat. Cirokseprűket gyártanak a magyarcsanádi közfoglalkoztatottak, amelyeket helyben és a szomszédos településeken is használják. Kilencedik alkalommal szerveztek íjásztalálkozót Apátfalván.

Menhelyet szeretnének a makói állatvédők. Emellett az egyesület nagyon aktív, állatokon segítenek és gyűjtéseket is szerveznek. Juhász Tünde kormánymegbízott a Medicor Meditű Kft. Sebészeti Varrótű Gyártó Kft-nél tett látogatása során elmondta, Makón 4 év alatt 2000-rel lett kevesebb munkanélküli. Szigeti Réka, Emese, Márton, Anna és Jolánta kapta az idei Istók Margit-díjat. Hónap végén elhelyezték a csanádpalotai tornaterem alapkövét. A Richter Egészségváros Makón járt és 3 millió forint gyűlt össze a makói kórház javára. Farkas Luca lett az ország legjobb meseírója: a Janikovszky Éva Meseíró pályázaton az első helyezést érte el a magyarcsanádi lány.

Júniusban az Országos Patika Napon emléktáblát avattak a Széchenyi tér 4. szám alatt, ahol először nyílt gyógyszertár Makón. A Broadway Dance négy csoportja is kijutott akrobatikus rock and roll kategóriában a szlovákiai MLTSZ Európa-bajnokságra. Apátfalván olyan padokat helyeztek ki község szerte, amelyeket a közmunkaprogram keretein belül készültek. Lázár János, a térség országgyűlési képviselője a Kormányinfón kijelentette, hogy nem épül kerítés a magyar-román határra.

Ötvenhárman tettek állampolgári esküt Makón. Június 3-án az elszakadt országrészekre emlékeztek Makón és térségében is. Kincses Tímea megpályázta a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Návay Lajos Szakképző Iskola és Kollégium tagintézmény vezetői posztját. Zsinórban már harmadik alkalommal nyerte el kategóriájában – a 8 és 25 ezer lakosú városok között – Makó az ország Legsportosabb kistelepülése díját a Kihívás Napján.

Átadták a Hunyadi és Tömörkény utca közti játszóteret, amely 300 ezer forintból újult meg. Czirbus Gábor alpolgármester ezt a képviselői alapjából finanszírozta. Mintegy 100 tanárt tüntettek ki a városban Pedagógus nap alkalmából. Átadták az Ovi-Foci pályát a Kálvin téri óvoda udvarában. A nyári szünetben a városi múzeumban festési munkák zajlottak, illetve a Skanzenben lévő putri is tetőt kapott.

Új roncsderbipályát avattak Makón a Földeáki útnál. Átadták a “Jó tanuló, Jó sportoló” díjakat: 160 jó tanuló és 24 jó sportolót díjazott az önkormányzat. Ebben az esztendőben két napos volt a Múzeumok Éjszakája, ahol a középpontban Kocsis Imre és a kulcslyukak álltak. Meglett a Makói Mozi 50 000 látogatója is: Csanádpalotáról érkezett a mozizó. Az apátfalvi önkormányzat már az állattartásba is belekezdett a Startmunka Mintaprogram keretén belül. Júniusban derült ki, hogy hová is kerül a Návay-szobor. A hőség miatt párakapukat raktak a Makovecz térre és a főtéri szökőkúthoz.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest