Hírek Makó Térség

Ez történt 2016-ban: január-március

Mi történt Makó és térségében az elmúlt egy esztendőben? A következő napokban felidézzük 2016 legfontosabb híreit! Főképünkön: az év első babái.

MH

Január 1-jétől fizetőssé vált az M43-as autópálya Makótól a román határig. A 2015 nyarán átadott út fél évig volt ingyenes. Az év első Makón született babái Apfel Vencel Mirkó és Mónus Hunor lett. Január 4-én leesett a hó is. Január 6-án megkezdődött a csanádpalotai sportcsarnok építkezése, a 259 millió forintos beruházást az állam állta. 100 millió forintot kapott a pitvarosi önkormányzat a Kormánytól egészségközpont létrehozására.

Ebben a hónapban kezdődött meg Cézár kalamajkája. Az amerikai staffordshire terrier kan miután ideiglenes befogadói került, a rendőrség vitte el. Két héttel később Tornóczky Anita segítségével a vásárhelyi Juhász Gyula vihette haza. A Csanádalberti önkormányzat testületi ülésen döntött, hogy községház épüljön. Csuja Imrét választották a 2016-os Páger-gyűrű díjazottjául. Leégett a földeáki könyvtáros háza: a fél falu összefogott értük.

A József Attila Gimnázium 40 tanára szavazott arról, hogy a miskolci Hermann Ottó Gimnázium felhívása mögé áll. Mellétrafált az MSZP Apátfalván: Bálintné Siprikó Zsuzsanna alpolgármester kapta a párt üzenetét, miszerint ne vegyen részt a betelepítési kvótáról szóló közgyűlésen. Farkas Éva Erzsébet polgármester 100 ezer forint büntetést fizetett, amiért a mozgáskorlátozottak számára kialakított parkolóhelyre állt. Törtek-zúztak a Jobb Makóért székházában – a kárt 400 ezer forintra jósolták.

Februárban nyilatkozott arról Gyarmati András, hogy Nagylak rekordösszeggel gazdálkodhat: 170 millió forint volt a település pénztárcájában. Lázár János, a térség országgyűlési képviselője konzultációra hívta a makói tanárokat. A JAG-ban szervezett lakossági fórumán kijelentette, az iskolákban nem lehet helye a politikának. Illegális bevándorlókat fogtak Makón, a srí lankai menekülteket a Maros-hídnál kapták el. Megkezdődtek a középiskolai szalagavató bálok Makón. Ebben évben volt utoljára végzős osztálya a SZIGNUM-nak.

Megkapta Csuja Imre a Páger-díjat. A színésznek nagyon megtetszett Makó. 7,5 millióval több támogatást kapott a makói tévé. Elkapták a földeáki polgármester szüleit kifosztókat. Hajnal Gábor a felajánlott 50 ezer forintot egy helyi közalapítványba fizette be. Hagyományőrző disznóvágást rendeztek Apátfalván: még a disznó is kapott a pálinkából.

Lázár: komoly az esély a magyar-román határzárra. Dialízis szakrendelés indult a makói kórházban – dr. Császár Ildikó lett a makói nefrológiai szakrendelés orvosa. Makó egymillióból építette külkapcsolatait a testvárosokkal. Megkezdődött a makói Patkány-gate: Mucsi Tamás, a DK választókerületi elnöke Facebook-on tett közzé egy bejegyzést, amiben a patkányozásról volt szó. A makói jegyző feljelentette a DK elnökét, majd Mucsi a helyi tévé ellen nyújtott be feljelentést.A vízmű ügyében is folytatódott a nyomozás. Oscar-t kapott a Saul fia film, amelyet a makói diákok is megnézhettek a moziban. Azonnali segítséget kapott Urbán Gyöngyi az önkormányzattól, aki mindössze 25 ezer forintból egyedül neveli beteg és egészséges kislányát.

Márciusban kezdődött meg a Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola tornatermének felújítása, amelyet a diákok csináltak. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Makó Térségi Szervezete térségi beszámolóján szerint ez az év a fejlesztések éve lesz. A makói önkormányzat ebben az évben is támogatta a fiatalokat: a Bursa Hungarica pályázható volt a felsőoktatásban tanulóknak, illetve a CSOK-programhoz kapcsolódva ingyen telket biztosítottak a letelepedni vágyó fiataloknak. Hatalmas tapssal köszöntötték Buzás Pétert az MSZP-s nőnapon.

A migránskérdés Makóra is elérkezett: a rendkívüli és rendes testületi üléseken is téma volt. Emellett Makó és Maroslele is kérte a nagyfai befogadóállomás bezárását. A nőnapi tavaszköszöntő is népszerű volt, az összes ingyenes jegy elfogyott. Megnyílt a Makó Infopont: a gazdaságélénkítő céllal kialakított iroda a turisztikában érdekelt vállalkozóknak és szolgáltatásoknak ad lehetőséget.

Az Infopont karácsonyi díszei.

Másfél év alatt 220 milliót kapott Földeák – ez Lázár János és Hajnal Gábor földeáki lakossági fórumán hangzott el. Halmágyi Pál Honvédelemért címet, Sánta Sándor pedig Lovagkeresztet kapott. Az első Polgári Bálon az országzászló felállítására gyűjtöttek.

A makói március 15-ei megemlékezés a szabadságról szólt. A rendezvényen Lázár János és Kiss-Rigó László megyéspüspök is részt vett. Magyarcsanádon első alkalommal aratták le az arundót, azaz energianádat. Életmentő érmet kaptak a makói és kiszombori fiatalok, amiért a Marosból négy fuldokló gyermeket mentettek ki. Lázár János a kormányinfón jelentette be, hogy egyelőre nem lesz kerítés a magyar-román határon. Maroslelén sportcsarnok épülhet 2018-ra. Magyar Örökség díjas lett Galamb József.

Koltai Róbert darabját telt ház fogadta Makón. A színész-rendező portálunknak elárulta, különleges érzés abban a városban fellépni, ahol Páger Antal született. Elkezdték lebontani az Erdei Ferenc téri sporttelep lelátóját, amely két ütemben újul meg. A márciusi testületi ülésen dőlt el, hogy még idén felállítják a Návay-szobrot.