Hírek Makó

Apátfalvi és szegedi céggel kötött együttműködést a Galamb

Ahogy már mi is írtunk róla, jövőre egy újabb szakma közül választhatnak a leendőbeli középiskolások. A Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola egy újabb fontos mérföldkövet tett az élelmiszeripari gépésztechnikus képzésben: két céggel kötött együttműködést.

Gajáta Fanni – Makó

Már jól ismerhetik a középiskola előtt álló tanulók a Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola legújabb szakmáját, az élelmiszeripari gépésztechnikusi szakot. A professzionális oktatás érdekében két céggel, az apátfalvi Antal és Társa Mezőgazdasági Szolgáltató Kft.-vel és a szegedi Karotin Kft.-vel kötött együttműködési megállapodást kötött az iskola. Emellett 2 és fél millió forintból új eszközöket is vásároltak a tanműhelybe. Horváth Zoltán igazgató elárulta, jövőre sokkal több beruházást szeretnének, hogy a tanulók 21. századi eszközökön és eszközökkel tanulhassanak, fejlődhessenek.

– Nagyon remélem, hogy sikeres lesz ez a szakmánk, mert ahogy már többször is említettem, az élelmiszeripari gépésztechnikusok az érettségi mellé gyártósori gépész végzettséget is kapnak, amellyel a tanulóink ipari cégeknél középvezetőkként is elhelyezkedhetnek Makón –tette hozzá az igazgató. A mezőgazdasági gépésztechnikus már klasszikus szakmának számít a Galambban, ugyanis T-kategóriás jogosítványt is ad, illetve egy új törekvésnek köszönhetően precíziós gazdálkodás felé nyit. Ennek az előkészítései már folynak.

Antal Sarolta, az Antal és Társa Mezőgazdasági Szolgáltató Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk: az iskolával nagy jó kapcsolatot ápolnak. Az apátfalvi cég törekvései között szerepel, hogy oktatási központot hozzanak létre.

– Az elmúlt 2 évben többször is voltak kint a diákok nálunk – tette hozzá az ügyvezető. – A mostani együttműködésünk célja az, hogy alkalmanként kijönnek a gyerekek hozzánk, ahol megnézhetik, hogyan működik egy korszerű cég. Többféle tevékenységgel foglalkozunk. Egyik legújabb és legmodernebb létesítményünk a szárítóüzemünk. Ez egy új típusú gép és ezzel is megismerkedhetnek a diákok.