Makó Színes Térség

Karácsonyi hangulatot varázsol a makói kézműves

Faragóné Horváth Katalin már évek óta készít karácsonyi díszeket. A spatula angyalka a legújabb darab a repertoárjában.

Albert Barbara – Makó

Faragóné Horváth Katalin nemcsak karácsonyi díszeket, hanem más kézműves portékákat is szívesen készít.

– Az internetről sok ötletet kapok a karácsonyi dekorációhoz. Sokféle díszt szoktam készíteni igény szerint. Szeretek kísérletezni egy-egy újabb darabbal. Idén kitaláltam a spatula angyalt, melyek a kedvenceim, mert a fa természetessége és a gyöngyök fénye, jelképezheti az angyalnak az égi és földi voltát – mesélte a kézműves.

A férfiaknak leggyakrabban télapót és manót, a nőknek pedig angyalokat ajándékoznak. Nagyon kedvelik az álló díszeket, hiszen szinte bárhol például: előszobában, asztalon is jól mutatnak.

– Fabábuból készül az álló télapó és az angyal. Az utóbbira általában hangjegyes ruhát húzok, amit csipkével díszítek. A haját és a szárnyát ragasztópisztollyal rögzítem – tette hozzá.

A zsákangyalok úgy készülnek, hogy egy lapot a csúcsánál megfogva tölcsérré alakít, ráhúz egy fagolyót és egy kalapot madzagból. Végül kis masnikkal dobja fel a díszt és pirográffal pedig arcot formáz neki.

– A szalagangyalkák rendkívül mutatósak a karácsonyfán. Mindig változtatok kicsit rajtuk, ha kapok vagy beszerzek újabb anyagokat, akkor kiegészítem őket. A masnikat villa segítségével hajtogatom. A papír és a zseníliadrótos angyalok készíthetőek el a legegyszerűbben, kézműves programokon is szívesen ajánljuk a gyerekek figyelmébe – avatott be Faragóné.