Blog

Karácsony, gondtalanság?

A karácsony nekem mindig a gyerekkori boldogságot, örömöt és gondtalanságot idézi fel. Vagyis felnőttként ezt szeretném újraélni évről-évre.

Szabó Gábor blogja

Ebben a legnagyobb segítség, hogy ha a készülődés időszakában jó hideg, és hó is van. Olyan igazi téli időjárás. No így felnőttként már nem a méteres hóra vágyok, amikor mindent nagy hó paplan takar be, hiszen akkor hogy fogok eljutni a munkahelyre, és egyébként is nekem kell majd reggel ellapátolnom a havat. Ami valljuk be nem is olyan rossz testmozgás, de ébredés után, munkába indulás előtt nem épp ezt szeretném csinálni. Épp elég annyi hó, hogy a karácsonyérzés elkapjon.

De sajnos az elmúlt években ezt valahogy nem éreztem. Lehet, hogy csak azért, mert a munka mennyisége az év vége előtt a gondolkodásomat más irányba terelte. De az is biztos benne volt, hogy szinte tavaszias melegben köszöntött ránk az ünnep. Emlékszem, hogy talán tavaly december 24-én délelőtt a megrendelt kalácsért bicikliztem a városban, a nap szikrázóan sütött és kellemes tavaszi szél fújt. Egy pillanatra össze is zavarodtam, hogy most húsvétra vagy karácsonyra készülünk.

Aztán idén valami más történt. Egy év alatt nagyon sok minden megváltozott az életemben. És mintha ezt az időjárás is megérezte volna. A nap közepén is fagypont alatti hőmérséklet, misztikusan sötét köd volt, és a fákat vastagon borította a zúzmara. Olyan volt, mintha egész éjszaka a hó esett volna. Olyan hó, mint amilyen régen volt. Azt éreztem, hogy karácsony van. Az a karácsony, ami gyerekkoromban is volt. Széles vigyorral az arcomon bicikliztem a városban. Lelkemet átjárta az öröm és a boldogság. De a gondtalanság érzése már nem, hiszen felnőtt fejjel, a napi ügyeket intézve, rá kellett jönnöm, hogy a gyermekkori gondtalanság, már sohasem fog visszatérni.

De azért jó volt újra gyereknek lenni, még ha csak néhány pillanatig is.