Színes Térség

Így ünnepelnek a térségi polgármesterek

A kistelepülések polgármesterei egész évben azon dolgoztak, hogy az általuk vezetett község a lehető legtöbbet fejlődjön, változzon. Azonban a karácsonyi ünnepekkor ők is megpihennek, később az esztendőt is értékelik.

Gajáta Fanni – Makó járás

Szekeres Ferenc polgármester Apátfalván egész évben dolgozott, de közben a közösség életében is szervesen részt vett. Ahogy fogalmazott, itt az ideje a pihenésre.

– A szentestét a családdal töltjük, mint bárki más: édesanyámnál leszünk mi is és a nővéremék is. Ilyenkor megajándékozzuk egymást, majd vacsorázunk és mindenféléről beszélgetünk. Ezt követően hazamegyünk, ahol a fiaim kibontják az ajándékokat – mondta a polgármester. – Fontos, hogy ilyenkor együtt legyünk és kicsit pihenjünk.

Az apátfalvi polgármester még Maroslelén is részt vett a gyertyagyújtáson.

Farkas János Magyarcsanád polgármesterének három gyermeke van. Elárulta, az egykori ajándékozásoknak a meglepetése már elmúlt, ugyanis a 13-14 éves fiataloknak megvolt a kérésük, hogy mit is szeretnének.

Nemrég avatták a művelődési házat, de jövőre újabb beruházás indul.

– Olyan elektronikai felszereléséket kértek, amit mostanában az ő korosztályuk szeretne, például telefont. A testvéreimmel egykor abban állapodtunk meg, hogy örülünk, ha együtt tudjuk tölteni a karácsonyt – fogalmazott a polgármester. Az újévre is kitért. – Küzdős és harcos év volt a 2016-os, ezt várom 2017-től is. Ismerjük, hogy milyen feladataink lesznek, például januártól a gyógyszertár építése.

Gyarmati Andrásnak öttagú családja igen elfoglalt, így készülődniük nem egyszerű, azonban Szentestére mindenki összejön. Karácsony másnapjára az egész rokonság egy közös ebédre összeül.

– Ezt elég nehéz összehangolni, mivel szerteágazó családom van, de mindig jó érzéssel nyugtázzuk a karácsonyt. Az ünnepi menü változó, vagy halászlé, vagy kacsasült van. Nem tudom, hogy mi a népi hagyomány, de ezek azok az ételek, amelyeket mindenki szeret – tette hozzá Nagylak leköszönő polgármestere. Újévkor fogadalmakat nem tesz, azonban meg kéne fogadnia, hogy letegye a cigarettát. – Mindig az a célom, hogy megpróbálok ugyanolyan jó ember és családcentrikus maradni, hogy a gyermekei jó szívvel gondoljanak rám.

Martonosi György sem szokott újévkor fogadalmakat tenni, de a terveit szeretné megvalósítani polgármesterként és magánemberként is. Maroslele polgármestere az ünnepi vacsora elkészítésében szervesen kiveszi a részét, ugyanis kemencében ő süti a négyféle fogást.

–  Vadnyúl, kacsa, sertés és természetesen disznótoros, hurka-kolbász is fog sülni a tepsikben. Nagyon szeretjük ezeket – mondta a településvezető. Elárulta, Szentestét náluk tölti a család, s ilyenkor gyermekei is hazaérkeznek. Az évértékelőjében nem tudott elvonatkoztatni a polgármesteri hivatásával. – Komolyan céljaink vannak a településen, amelyeket szeretnénk megvalósítani.

– A mi karácsonyunk hagyományos lesz: a család összeül a szüleimnél és ilyenkor visszaemlékezünk nagyszüleimre, nosztalgiázunk. A feleségem gondosodik a vacsoráról és azt követően megajándékozzuk egymást. Az éjféli misére nem mindig jutunk el, de az azt követő szentmisére el szoktunk menni – mesélte Hajnal Gábor, Földeák polgármestere. Az újévi fogadalmaknak ő sem híve. – Ebben az évben nagyon sok minden történt, például az 1956-os emlékmű és székely kapu avatás és az iskola megújulása, de már a jövő évi pályázatokat is előkészítettük. Ami idén nagy szó, hogy a település számára nem kellett hitelt igényelnünk.

Horváth Lajos és családjában is nagy hagyománya van a karácsonynak, és a család apraja-nagyja náluk gyűlik össze. Királyhegyes polgármestere már nagyapa is, így az ünnep még fontosabb számára.

– A Szenteste szent, a család összetartozása. Ilyenkor gyermekeim és unokáim nálunk vannak. Másnap már megoszlik a csapat, mindenki hazamegy vagy éppen a másik családhoz látogatnak – tette hozzá a településvezető.