Blog

Szentföldi csodák

Ahogy az ismert mondás tartja: soha ne mondd, hogy soha. Én ezt úgy módosítanám, hogy soha ne gondold, hogy soha! Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer majd eljutok a Szentföldre. A címlapon a Getsemáné kert.

Szabó Gábor – Szentföld/Izrael

Oda, ahol az európai értékeket, gondolkodást, művészetet, építészetet és megannyi mindent meghatározó vallás megszületett. Az ember minderről sokat tanul az iskolában, ott van a mindennapokban, átéli és megéli minden egyes Karácsonykor vagy Húsvétkor. De valahogy mégis oly távol van tőlünk. Nemcsak azért, mert kétezer évvel ezelőtti eseményekről, hazánktól több mint kétezer kilométerre található területről van szó, hanem azért is mert, mai rohanó, felgyorsult és fogyasztásra ösztönző világunkban más értékek váltak fontossá.

De csodák igenis léteznek. Még ha csak kicsik is, de léteznek.

Ott állni Názáretben, a Közel-Kelet legnagyobb keresztény temploma, az Angyali Üdvözlet Bazilikájánál, ami magában foglalja Mária házát, ahol Gábriel arkangyal megjelent Máriának. Ott ahol „minden elkezdődött”. Megható volt a Máriát szimbolizáló liliom formájú kupola alatt, hogy több száz kereszténnyel együtt a Rózsafüzér imádság egyik tizedét többek között angol, japán és olasz mellett magyarul imádkozhattuk a „világ népeivel együtt”.

A Genezáreti tavon vagy más néven a Galileai tengeren hajókázni, amely környéke oly sok mindenről ismert. Érdekes belegondolni a tükörsima vízen hajózva miközben a Golán-fennsík vonulatában vagy Jordánia hegyeiben gyönyörködünk, hogy a völgyben fekvő tavon kialakulhat olyan időjárási helyzet, ami azt egy háborgó tengerré teszi. A tó partján megnézni Tabghát a csodás kenyér- és halszaporítás helyszínét egy egyszerű, de annál megkapóbb középkori három hajós, ferences templomban, ahol különös csöndben mélyedhettünk el, hiszen meglepő módon csak egyedül voltunk. A Nyolc Boldogság hegyéről, ahol elhangzott a hegyi beszéd és a boldog élet legcsodálatosabb elemei, letekinteni az alattunk elterülő tájra és a tóra, amely a lemenő nap aranyló fényében úszott.

Jerikó leomlott városfalának árnyékában sétálni, ahol egy tábla figyelmezteti az arra járókat, hogy a világ legmélyebben fekvő és legidősebb városában vannak. Négyszáz méterrel a tenger szintje alatt egy több mint tízezer éves városban megfogalmazódik az emberben a gondolat, hogy milyen porszemek is vagyunk a történelem időfonalán. Ezt az érzést erősíti a Jerikó határában magasodó, a nappal és az éjszaka határán már fenyegetően sötétbe burkolózó Kísértés Hegye is, ahol a gonosz megkísértette Jézust.

navigate_before
navigate_next

A Szent Városba, Jeruzsálembe belépni, amelynél híresebb város talán nincs is a világon, és amelyet mindhárom monoteisztikus, egyistenhívő világvallás szent helyként tisztel. Az Olajfák hegyéről leereszkedni a Kidron-völgyébe, és közben Jeruzsálem lélegzet elállító panorámájában gyönyörködni. A Templomhegy látképe a méltóságot sugárzó városfallal, az előtte sorakozó zsidó sírok szürkés-barna kietlen kőtengere, a muzulmán világ legfontosabb építményének a Szikladómnak aranyban ragyogó kupolája, az Al Aksza mecset monumentális épülete, és háttérben a keresztény világ legszentebb helyének a Szent Sír Bazilikának ezüstösen csillogó kupolája. A Getsemáné kert kétezer éves olajfái közé megérkezni, melyek a keresztény vallás egyik fontos eseményének lehettek tanúi, ahol a Megváltó utolsó éjszakáját töltötte keresztre feszítése előtt. A kert mellett található alabástrom üveggel borított, és ez által örök félhomályba burkolózó Nemzetek Templomába belépni, mely tizenhét nemzet – köztük a magyarok – összefogásával épült hálaadásként, hogy véget ért az első világháború az agónia sziklája felett, ahol a hagyomány szerint Jézus utoljára imádkozott az elfogása előtt. A keresztre feszítés és a feltámadás szent helyét, a tömjénfüsttel átitatott Szent Sír Bazilikát felkeresni. Letérdelni a Golgota-hegyen, és megérinteni a sziklamélyedést, ahol a kereszt állt. Imádkozni a Szent Sírnál, és megfigyelve a környezetünket valahol részese lenni a történelemnek, hiszen ott jártunk előtt alig egy héttel nyitották fel ötszáz év után ismételten a sírkamrát. Végigjárni Jézus szenvedéstörténetének tizennégy stációját a Via Dolorosán, a Fájdalmak Útján, ami az igazi keleti hangulatú, zajos, színes, illatfelhőbe burkolózó és zsúfolt bazáron vezet keresztül.

Betlehemben a Születés Bazilikájában és a Pásztorok mezején, ahol az Angyal tudatta a pásztorokkal, hogy megszületett a Megváltó, a karácsony csodáját megélni, gondolatainkba beszűrődve valahonnan a messzi távoli magasból a Csendes éj dallamai.

Utazni a kietlen Júdeai sivatag vöröslő kőtengere, a szinte semmiből kiemelkedő hegyek között, ahol egyből eszünkbe jut, hogy milyen is lehet a halál völgye. A pusztaságban felkeresni Kumrán barlangjait, ahol az esszénusok hátrahagyták az Ótestamentum legkorábbi írásos változatát, amit ma Holt-tengeri tekercsek néven ismerünk. Megmászni a Maszada erődöt, egy fennsík tetején, több száz méter magasan, mégis a tengerszint alatt. Felejthetetlen a látvány, ami fent várja a látogatót: hihetetlenül kék ég, a Holt-tenger megigéző látványa, teljes csend, kopárság, rengeteg madár, valamint a naptól, a barna minden árnyalatában pompázó hegyek és várfal maradványok. Lebegni a Holt-tenger sós vizében különleges, semmihez nem hasonlítható élmény, amely végig kíséri az ott fürdőző életét.

Olyan emberekkel találkozni, akik nyomot hagynak az ember életében. A palesztin boltos Betlehemben, aki kedvesen fogadva várt minden este, mesélt az életéről, és az utolsó nap ajándékba adta az ásványvizet azzal a mondattal, hogy jövőre is vár. Az arab boltos fiú, aki a hosszas vásárlásokat is türelemmel viselte, és még arra is odafigyelt, hogy mentás teával kínáljon meg. A makói parókus, akinek szerénysége és nyugalma követendő példa lehet mindenki számára. Az útitárs, aki bokasérüléssel is végigjárta a keresztutat bizonyítva akaraterejét, és a csoport legidősebb tagja, akiből áradt a büszkeség, hogy ő vezetheti a „világ előtt” az Angyali Üdvözlet Bazilikában a Rózsafüzér imádság magyar tizedét.

És hogy mit hoztam magammal a Szentföldről? A csodát. Azt a csodát, hogy az emberrel bármikor bármi megtörténhet.