Makó Színes

Családjával és barátaival ünnepel Makó polgármestere

Mindjárt itt a Szenteste és a karácsony, hogyan készül rá és a családja?

– Számomra az egyik legfontosabb családi ünnep a Karácsony.  A családommal és szeretett barátaimmal töltöm az ünnepeket. 24-én a betlehemi lángot kivisszük elhunyt szüleink sírjához. A férjemmel és a lányommal együtt készítjük el az ünnepi vacsorát. A keresztény és magyar hagyományainkat a terített ünnepi asztalnál is őrizzük: az alma-dió-méz összetartozást jelképező “szertartásban” és a Szent Család liturgia közös felolvasásában. Karácsony első napját a szűk családtagoknak, második napját pedig a barátainknak ajándékozzuk. Figyelünk arra, hogy küllemében ne legyen más az ünnep, mint a korábbi években. Szeretni és szeretve lenni, ez legfőbb emberi vágyunk, és úgy gondolom, hogy ezt Karácsonykor tökéletesen megérinthetjük, átélhetjük.

December vége az évértékelés ideje is: hogyan látta ezt az évet polgármesterként és magánemberként?

– Az elmúlt évekre visszatekintve egy nagyon feszített tempójú és szerteágazó, de mindenképpen eredményes időszakot tudhatunk magunk mögött, mind a pályázatok  előkészítésében, mind a közösségi élet fejlesztésben, mind az új támogatási rendszerek megvalósításában. A legnagyobb pályázataink a Területi Operatív Program Uniós forrásaihoz kötődnek, amelyben közel 3 milliárd forintra nyújtottunk be igényt, elsősorban gazdaságélénkítő, gazdaságfejlesztő, rehabilitációs és turizmust segítő pályázatokra. Ebből elsőként a Csipkesor üzlethelyiségei és azok előtti terek újulhatnak meg. A TOP-os programok mellett három nagyobb állami beruházás is megvalósulhat. A Magyar Kormány még 2013-an hozott arról döntést, hogy a Makovecz-örökség gondozását kiemelten kezeli. Ehhez csatlakoztunk mi is Lázár János miniszter úr támogatásával. Nagy öröm és igazi karácsonyi ajándék számomra és minden makói számára, hogy a Magyar Közlöny most csütörtökön megjelent számából egyértelműen kiderült, hogy a kormány 2 660 000 000,- Ft értékben támogatja az új Makovecz könyvtárat, illetve a Páger Mozi és Rendezvényház rekonstrukciójára, megújulására 730 millió forintot kapunk. Igazi karácsonyi ajándék Makónak!

– Magánemberként is úgy értékelem, voltak nagyon szép pillanatai a mögöttünk hagyott évnek, mind a kollégákkal, vállalkozókkal történő szakmai előkészítő munkákban, mind a képviselőtársaimmal közösen megvalósított rendeletek, támogatások előkészítésében. Így karácsonykor mégis a közösségeinkkel történő személyes találkozásokat, az ezekben a találkozásokban született emberi kapcsolatokat emelném ki, amelyekre csak hálatelt szívvel tudok visszatekinteni.

Szokott-e fogadalmakat tenni az új évben, ha igen, idén megvalósult-e, illetve jövőre mit kíván?

–  Nem szoktam fogadalmakat tenni, ha mégis kellene, az lenne, amit mindig kérek magunknak: a családommal lehessek minél több minőségében együtt töltött időben. Szolgálatomat képviselőtársaimmal, munkatársaimmal azért végezzük,  hogy közös terveink, elképzeléseink megvalósuljanak és a város megélhetését és megelégedettségét biztosító döntéseket hozzunk. Ugyanakkor azt kívánom minden makóinak, hogy a szerettei körében töltse el az ünnepeket, és senki ne nélkülözzön legalább ezekben a napokban. Áldott, igaz és szép ünnepet kívánok mindenkinek!