Hírek Makó

Kitiltják a nehézgépjárműveket a makói belvárosból

December 30-tól nem közlekedhetnek  43-as számú főút makói szakaszán a 20 tonnánál nagyobb súlyú teherautók, kamionok.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közölte, a tilalom bevezetésének oka, hogy mind a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz, mind pedig a hozzájuk  lakossági, országgyűlési képviselői és ombudsmani bejelentések érkeztek, hogy az új útdíj rendszer bevezetése óta megnőtt a szakaszokon a teherforgalom és így a környezetterhelés.

A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel közösen vizsgálatot indított és megállapította, hogy a teherforgalom átterelésére a főutakról a gyorsforgalmi hálózatra forgalomkorlátozással érhető el. A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ javasolta a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak a korlátozás bevezetését, a tárca azt elfogadta.

A minisztérium utasításának megfelelően az érintett útszakaszokra a “20 tonna össztömeget meghaladó tehergépkocsival behajtani tilos” “kivéve áruszállítás” jelzőtáblákat helyeznek ki. December 30-tól a 43-as számú főúton, a kiszombori körforgalomtól a FÉG előtti körforgalomig, és az M43  csomóponttól a FÉF körforgalom szakaszon is érvénybe lép.  Az érintett településeken működő vállalkozások számára a tiltott szakaszokat nem áruszállítás céljából igénybe vevő teherjárműveknek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Csongrád Megyei Igazgatósága éves behajtási engedélyt ad ki.