Makó

Lázár János: új szakaszába lép Makó fejlesztése

Sikerült politikai többséget és konszenzust teremteni a makói térségben lezajlott beruházások mögé – Lázár János ezt tartja az idei legjelentősebb eredménynek. A térség országgyűlési képviselője portálunknak adott év végi interjújában a makói könyvtár, fürdő és a Honvéd városrész fejlesztése mellett arról is beszélt, hogy hagyma ügyben várja a makói önkormányzat lépéseit.

Korom András – Makó

Számos fejlesztést sikerült az idén elvégezni közösen a a makói térség önkormányzataival, melyiket tartja ezek közül a legjelentősebbeknek és miért?

A legfontosabb, hogy a makói térségben sikerült a beruházások mögé politikai többséget és konszenzust teremteni. Ennek köszönhetően új korszakba, az együttműködés és a fejlődés korszakába léphet a város. A polgármester asszonynak és a képviselő-testületnek is azt javasoltam, hogy ne foglalkozzanak az ellenzék kisstílű támadásaival, ne vegyék fel a kesztyűt, mert a többségnek kötelessége a nagyvonalúság, másrészről pedig nem a pártpolitikai, vagy személyeskedő csatákkal, hanem az emberek problémáival kell foglalkozniuk. A politikának nem a politikáról, hanem az emberekről kell szólnia. Az idei esztendő legnagyobb eredményének a Contitech állami támogatását tartom. A beruházást 1 milliárd 50 millió forinttal segítette a kormány, a fejlesztésnek köszönhetően több mint 200 munkahely létesült. Ilyen nagyságú állami támogatást Makón még egyetlen vállalkozás sem kapott. A 2010-es, országosan közel 12 százalékos munkanélküliséget az elmúlt években sikerült tartósan 5 százalék alá szorítanunk, ami óriási kormányzati teljesítmény. Az országos és a makói, vásárhelyi munkaerő-piaci adatok is azt mutatják, hogy a vállalkozások képesek munkahelyet teremteni, és azok, akik dolgozni akarnak, munkalehetőséghez jutnak. A béremelésekkel kapcsolatos megállapodásokkal pedig a munkahelyteremtés mellett azt szeretnénk biztosítani, hogy a munkából, a fizetésből meg is lehessen élni.

A kormány ezen felül támogatja Makó fejlesztését, így például a könyvtár építését is.

A Makovecz Imre tervei alapján készülő új könyvtár építésére a kormány több mint 2,5 milliárd forintot ítélt meg. A városnak sikerült a beruházás előkészítését egészen a kivitelezési tervek elkészültéig eljuttatni, így a szükséges közbeszerzési eljárások lefolytatását követően jövőre elkezdődhet az építkezés és a térrehabilitáció. A könyvtárral új szellemi-kulturális központ születik Makón, remélem, hogy a város megújulásának szimbólumává válhat, és méltó emléket állít Makovecz Imre egyedi építészeti stílusának.

Makó 71 éves adósságát törlesztette Návay Lajos-szobrának újraállításával, köszönhetően a Miniszterelnökség és az Országgyűlés támogatásának. Miért fontos ez a szobor, mit szimbolizál?

– A Návay-szobor visszaállítása Makón leginkább a rendszerváltozást szimbolizálja. Az 1919-es vörösterror áldozatai közül kiemelkedő jelentőségű Návay Lajos, aki korának egyik legfontosabb és az ország fejlesztése iránt legelkötelezettebb politikusa volt. Már az 1800-as évek végétől általános, titkos és egyenlő választójogot követelt, és hihetetlen szociális érzékenység jellemezte. Jó példával szolgálhat minden mai politikusnak, hiszen nagyon sokat segített a makóiaknak és a térségben élőknek. Soha nem azt nézte, neki mi jó, hanem az, mi használ a közösségnek. Erre tette esküjét és az életét. Jó vonalmérce és világítótorony lehet minden makói közéleti szereplőnek, akik egymással marakodnak ahelyett, hogy a várost segítenék.

A könyvtár építése mellett a fürdő bővítése előtt áll a város.

Amint a fürdőfejlesztés kiviteli tervei elkészülnek, a Hagymatikum bővítéséhez is támogatást biztosít a kormány. Elsőként azokat a Makovecz Imre tervei alapján készült beruházásokat támogattuk – összesen 8,8 milliárd forint értékben, amelyből 2,5 milliárdot Makó kap -, ahol már megvan az építési engedély. Ezek a következő másfél évben megvalósulhatnak. A makói önkormányzatnak most az a feladata, hogy elkészítse a Hagymatikum kiviteli terveit.

Augusztus 20-i makói sajtótájékoztatóján szorgalmazta, hogy a város vizsgálja meg, érdemes-e kezdeni valamit a makói hagymával. Történt-e fejlemény ez ügyben?

A makói vállalkozások számíthatnak a kormány támogatására, a vidékfejlesztési program forrásai a térség agrárcégei, mezőgazdasági fejlesztései számára nyitva állnak. A kormány az agráriumot és ehhez kapcsolódóan az élelmiszeripart kiemelten támogatja. Az ügyben a város lépésére várok, az önkormányzatnak kell felmérnie a helyi igényeket, az erőforrásokat és a képességeket, hiszen csak egy olyan megoldás lehet megfelelő és fenntartható, ami a közösség gazdasági lehetőségein alapul és a makóiak igényeihez, elvárásaihoz igazodik. A kormány egy ilyen programot támogatni tud. Fontos azonban azt is látnunk, hogy a mai változó gazdasági környezetben nem szabad egy programban gondolkodni, és azt remélni, az mindenre megoldást jelent. A mezőgazdaság mellett a helyi vállalkozások, a helyi gazdaság fejlesztésére is figyelmet kell fordítani, az iparban, a kereskedelemben és a szolgáltatói szektorban is keresni kell a lehetőségeket.

Fotó: Vári Dénes

Milyen évre számíthat Makó és a makói térség 2017-ben?

A fejlesztések folytatódnak. Az önkormányzat 2,7 milliárd forint uniós támogatást kap, amelyet döntő mértékben 2017-ben és 2018-ban tud felhasználni. Ilyen mértékű fejlesztési forrás érzékelhető változásokat eredményez a városban, érdemben javulni fog Makó fejlettsége és évtizedes nehézségeket lehet orvosolni. Utóbbira jó példa a leszakadóban lévő Honvéd városrész felújítása.

Mi ennek a – Makón sokak által vitatott – rehabilitációnak a jelentősége?

2014-ig a Honvéd városrészt elhanyagolta az önkormányzat. Jól mutatja Makó helyzetét, hogy más városokkal ellentétben itt még vannak földes utcák. Egy város csak akkor tud érdemben fejlődni, ha közben feldolgozza az elmaradásait, és nem csak a belvárost, hanem a település külső kerületeit is fejleszteni kell. Most egy közel 1 milliárdos felújítási program keretében közösségi házat, játszóteret építünk, parkokat, sportterületet alakítunk ki, felújítjuk a városi ingatlanokat és a városrész valamennyi földes utcáját leaszfaltozzuk. A Honvéd hatalmas esélyt kap a felzárkózásra, ahhoz azonban, hogy ez sikerüljön az ott lakóknak is tenniük kell. Csak akkor kapcsolódhat vissza a városrész Makó vérkeringésébe, ha az ott élők elfogadják és betartják a közösségi együttélés szabályait, kötelezettségeit.

És most egy személyesebb kérdés: hogyan tölti a karácsonyt és az újévet?

Otthon, családi körben. Hagyományos családi ünnepet tartunk, Szenteste a feleségem főz, a szüleink átjönnek vacsorára. Idén rövid lesz az ünnep, egészen 23-áig, majd a két ünnep között is dolgozom, januárban pedig lakossági fórumokon folytatjuk a munkát. Makó nehéz éveken van túl, de a település fejlesztésén dolgozó önkormányzati többség munkája és a kormány támogatása új korszakot nyithat a város fejlődésében.