Makó Térség

30 japán számolóeszköz érkezett Makóra

Vajda József makói szorobánkészítő 30 golyós számolóeszközt kapott ajándékba Japánból. Vendégeivel felfedezte a várost és a makói fürdőt is. Jövőre is visszatérnének a fiatalok.

Albert Barbara – Makó

Vajda József közel 25 éve foglalkozik a szorobánnal. A makói férfi népszerűnek számít a kelet-ázsiai szigetországban, egyik számolóeszköze egy japán múzeumban is helyet kapott. Nemrégiben egy japán tolmács látogatta meg férjével, akik a Tokyo TV-nek dolgoznak külsős munkatársakként.

– A segítségüket egy Hagymatikumos kártyával háláltam meg, ami nagyon hasznos volt, mert a férfi szakdolgozatában a fürdőkultúra is hangsúlyos szerepet kap. Meglepetésemre 30 szorobánnal érkeztek. Elmesélték, hogy egy papírboltot felszámoltak Japánban és felajánlották nekünk a készletet. A két fiatal még egyetemista, Budapesten tanulnak. A japán nő férje magyar, ezért elsajátította a nyelvet – tette hozzá.

Vajda József és Yuri Takeda a Hagymatikum előtt

Tamás Attila és Yuri Takeda bár rövid ideig tartózkodott Makón, kedvesen fogadták őket és hihetetlenül jól érezték magukat. A Hagymatikum mellett a városban is körbenéztek. Hozzátették, nyáron a kalandpark következik.

– Nagy gyűjteményem van otthon részben japán, de főleg magyar számolóeszközökkel. A japán szorobánok golyóalakja éles peremmel rendelkezik, a tengelyszámuk pedig 17-23 közé tehető – avatott be a makói mester.