Jótékonysági kórushangversenyt adott ma a Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar Makón. A belvárosi Szent István Király templomban 44 székelyföldi fiatal népviseletben énekelt adventi és karácsonyi dalokat, főként magyar szerzők műveit.

Szabó Anita – Makó

A Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar a Boldogasszony Iskolanővérek zenés missziója Erdélyben. A kórus tagjai magyar fiatalok, akik Szováta és Felső-Nyárádmente hét falujából származnak. Az iskolarendszeren kívül működő zenei műhely vezetője Nagy Éva M. Vera és Czakó Gabriella. – Szeretnénk, hogy a muzsika és az éneklés által egy élő közösség működjön és ezzel is segítsük a székelyföldi fiataloknak szülőföldön maradását – tudtuk meg Vera SSND nővértől, aki segítőivel együtt több mint 250 gyermeknek biztosít lehetőséget a zenei anyanyelv megőrzésére, a Kodály-módszer segítségével.

A Nyárádremete, Nyárádköszvényes, Mikháza, Deményháza, Székelyhodos, Jobbágytelke és Parajd településén élő 8-19 éves korú fiatalok a kóruséneklés mellett, táborokban és utazások során a magyar kultúra más területeiben is elmélyülhetnek. A gyermekkar gyakran koncertezik Magyarországon, a makói előadás előtt két budapesti templomban is felléptek.

– Kocsár Miklós, Kodály Zoltán, Bárdos Lajos, Monteverdi, Mendelssohn adventi és karácsonyi műveivel készültünk mára. Ez az utolsó szereplésünk az ünnepek előtt, legközelebb Szovátán, Vízkeresztkor fogunk énekelni – avatott be programjaikba a misszió vezetője.

– Nagyszerű érzés ehhez a kórushoz tartozni. Szombatonként van közös próbánk, kedden a Nyárádmentiek, szerdán a Szovátaiak és a Parajdiak gyakorolnak. Azért jó itt lenni, mert remek a társaság, barátokat szerezhetünk, és azzal foglalkozhatunk, amit szeretünk, az énekléssel – avatott be a székelyhodosi Nemes Barbara Noémi, aki négy éve énekel.

A gyermekkar tagjai most először jártak Makón, a város nevében Farkas Éva Erzsébet köszöntötte őket. A polgármester beszédében Kodály Zoltánt idézte, aki a magyarság újjászületését a zenétől remélte, valamint megköszönte az iskolanővérek erdélyi szolgálatát, amellyel segítenek megőrizni a nemzeti identitást. A szívet-lelket melengető zenei élményt követően a fellépő székely fiatalokat helyi családok látták vendégül. A belvárosi Szent István Király plébánia mindenkit vár további programjaira is. A betlehemi láng december 24-én, szombaton délután 3 órakor érkezik a templomba, ahol aznap éjféli mise is lesz. Karácsony első napján a 9 órai, ünnepi szentmisén a SZIGNUM tanulói pásztorjátékot mutatnak majd be.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest